Gezi Direnişi sırasında Mehmet Ayvalıtaş'ın öldürülmesiyle ilgili davaya İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada ara karar açıkladı. Duruşma 22 Eylül 2014 saat 09.30'a ertelendi.

Ara kararda;

- Sanık avukatının mazeretinin reddine

- Sanık Cengiz Aktaş hakkında yakalama kararı çıkartılmasına

- Sanık Görkem'in duruşmalardan vareste tutulma talebinin reddine

- Sanık Görkem hakkındaki tutuklama talebinin reddine

- Dinlenmeyen tanıkların önümüzdeki celse dinlenmesine

- Daha büyük duruşma salonu tahsisi için savcılığa yazı yazılmasına

- Taksideki saç tellerinde dna testi yapılması talebinin,ölüm sebebinin araştırılması talebinin reddine

- Bu celse ibraz edilen cd ile dosyadaki cd nin montaj olup olmadığının tespiti ve net şekilde resme aktarılması için tübitaka gönderilmesin

- Olay yerini gösterir tüm kamera kayıtlarının temini için emniyet müdürlüğüne yazı yazılmasına

- Duruşmanın ses ve görüntü kaydı talebinin reddine

- Sanık Görkem hakkındaki önceden kesilmiş trafik cezalarının istenmesine

- Olay yerinde keşif talebinin delillerin toplanmasından sonra düşünülmesine bu aşamada reddine

- Sorumlular hakkında yapılan suç duyurusu dosyasının örneğinin istenmesine

- Duruşma salonu çevresinde gelecek celse önlem alınmasına

- Olay görüntülerinde bulunan diğer araçların ve sahiplerinin tespit edilmesi için emniyete yazı yazılmasına

- Sanık Görkem'in duruşmaya gelişi için güvenlik sağlanması için savcılığa yazı yazılmasına karar verildi.

DURUŞMA SALONUNU AĞLAYARAK TERKETTİ

Mehmet Ayvalıtaş'ın anneannesi Neslihan Karagöz ara kararın ardından duruşma salonunu ağlayarak terketti.

DURUŞMADA NELER YAŞANDI

Mehmet Ayvalıtaş geçen Haziran ayında Gezi direnişi sırasında öldürüldü.  Mehmet Ayvalıtaş'ın ölümüyle ilgili davanın görüleceği İstanbul Anadolu Adalet Sarayı önünde güvenlik önlemleri alındı.

SAMİ ELVAN DA DURUŞMADA

Çevik kuvvet polisi TOMA araçlarıyla adliye otoparkında beklerken binaya girmek isteyenler sıkı bir şekilde arandı. Davaya destek için adliye önüne gelenler Mehmet Ayvalıtaş davasında adalet talebini dile getiriyor. Davayı izlemeye Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş'ın yanısıra yakınları da geldi. Ali Ayvalıtaş, yakasında "ÖFKELİYİZ" yazısının üstünde oğlunun ve bir SOMA işçisinin fotoğrafını taşıdı. Yakınları da Mehmet Ayvalıtaş ile oğlunun ölümünden bir süre sonra hayatını kaybeden Fadime Ayvalıtaş'ın fotoğrafını yanlarında getirdi. Baba ve yakınları üst aramasının ardından içeri girdi. Ayvalıtaş ailesine destek için Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan da duruşma salonuna geldi.

DURUŞMA GERGİN BAŞLADI

Mahkeme başkanının talimatı üzerine Ayvalıtaş duruşmasına basın alınmak istenmedi. Avukat ve gazetecilerin itirazı üzerine mahkeme sadece sarı basın kartı olan 5 gazeteciye izin verdi. Mahkeme kapısında ciddi tartışma çıktı. Avukatların ısrarı üzerine bir grup gazeteci daha içeri alındı. Duruşma için küçük salon tahsis edilmesi nedeniyle avukatlar ayakta kaldı. Av.Arzu Becerik salonun küçüklüğü nedeniyle aleniyettin ihlal edildiğini belirtti. Aleni yargı yapılması gerektiğini belirten Becerik, bu yapılmadığı takdirde barkovizyon kurulmasını istedi. Mahkeme talebi reddetti. Av İbrahim Kaboğlu, "Demokrasi adına onurlu görev yaptıklarını söylediği hakimlere karardan dönün" çağrısında bulundu.

SANIK DURUŞMAYA GELMEDİ

Sanık Cengiz Aktaş bu duruşmada da yok. Aktaş'ın kendisine 3 vekil tayin ettiği ancak yoklamada avukatında olmadığı Milliyet muhabiri Esra Alus tarafından aktarıldı.

SANIK YOK TANIKLAR DİNLENİYOR

Avukatlar, sanıklardan Cengiz Aktaş bu duruşmaya da gelmediği için tanık dinlenmesine geçilmemesi gerektiğini beyan etti. Ayrıca tanıkların keşif mahallinde dinlenmesini talep ettiler; mahkeme bu talebi de reddetti. Buna karşılık mahkeme heyeti sanık gelmeden tanıkların dinlenmesine geçilmesine karar verdi.

AVUKATLAR YENİ GÖRÜNTÜ SUNDU

Sanık avukatının, müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulması talebine Ayvalıtaş’ın avukatları itiraz etti. Avukatlar, olay sırasında bir taksi şöförü tarafından çekilmiş yeni görüntüler sundu.

TANIK İFADELERİ

Tanık Metin Arslan: “Araçlar, kapatılan yola 140-150 km hızla insanların üzerine doğru sürdü. Cip o hızla önündeki taksiye çarptı ve taksi çarpma sonucu insanları sürükledi. Yağış yoktu, hava açıktı. Yavaş geçen araçlar da vardı, fakat bu araçlar çok hızlıydı.”

Tanık Özgür Baş: “Araçlar fren bile yapmadan gençlere çarptı. İnsanlar flamalar sallıyordu. Cip ve diğer araçlar çocuklara çarptı. Cip takla atarak çocukları ezdi. Önce taksi çarptı. Sonra cip takla atarak çarptı. Hava açık ve ışıklandırma mevcuttu.”

Tanık Mehmet Durmuş: “Benim açımdan gördüğüm kadarıyla iki araç da aynı anda çok hızlı gelerek çarptılar, diğer araçlar durmuştu. Cip durma şansı olduğu halde durmadı.”

Avukat Sevgi Evren, tanık beyanlarının ardından bir kez daha sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş hakkında derhal tutuklama kararı verilmesini istedi.

Avukat Arzu Becerik ise Başbakan’ın göstericileri suçlu olarak hedef göstermesinin olası kast sebebi sayılması gerektiğini belirtti. Becerik, anne Fadime Ayvalıtaş‘ın ölümüne de davadaki adaletsizliğin sebep olduğunu savundu.

SOMA İÇİN SAYGI DURUŞU

Davaya destek için de aralarında CHP, SODAP, HDP, TGB, Kaldıraç, Partizan, Alınteri, Emekçi Kadın Komisyonları'nın da aralarında bulunduğu bazı partiler ve sivil toplum örgütleri katıldı. Katılımcılar destek eylemine SOMA'da hayatını kaybedenler için yaptıkları saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından yüzlerce destekçi, Gezi olayları sırasında yaşamını yitirenlerin isimlerini tek tek okuduktan sonra "Gezi şehitleri ölümsüzdür", "Her yer Taksim her yer direniş", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" şeklinde slogan attı.