Nusaybin-Qamişlo sınır hattındaki mayınlı alanda 9 gündür ölüm orucu eylemini sürdüren Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın, eylemini sonlandırarak halka devredeceği açıklandı.

Açıklama sonrası Mitanni Kültür Merkezi önünde oturma eylemi başlatılırken, polis eyleme gaz bombalarıyla saldırdı.

Nusaybin-Qamişlo arasındaki sınır hattında örülen "utanç duvarı"nın inşaatını protesto etmek amacıyla 9 gündür ölüm orucu eylemini sürdüren Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın ilgili bakanlıklar ile yapılan görüşme sonucu duvarın örülmemesi ile ilgili anlaşmaya varıldığı ve bu nedenle eylemini sonlandırarak halka devrettiği ifade edildi.

BDP, HDP, DTK, EMEP ve pek çok kitle örgütü yöneticilerinin de katıldığı miting alanında Kürtçe, Türkçe, Arapça ve İbranice, üzerinde sınır telinin fotoğrafının bulunduğu "Utanç duvarını istemiyoruz", "Ya Rojava üzerindeki ambargoyu kaldıracağız, ya da Bakur'u Rojavalaşacağız", "Gelê Kurd sînoran nasnake", "Dîwarê şermê sûcê mirovahiyê ye" yazılı pankartların yanı sıra Mitanni Kültür Merkezi'nin binasına PKK Lideri Abdullah Öcalan, yaşamını yitiren HPG Komutanlarından Akif Doğan'ın fotoğrafları, PKK, Konfederalizm bayrakları ile YPG ve HPG flamaları asıldı.

DEMİRTAŞ: HÜKÜMET DUVARI DURDURACAĞINI İLAN ETTİ

Nusaybin'de on binlerin katıldığı miting büyük bir coşkuyla geçti. Mitingde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Eylemler her ilde oturma eylemleriyle devam edecek. Elimiz Rojavalıların eline değene dek kesintisiz eylemdeyiz" dedi. Demirtaş, hükümetin duvarı durduracağını ilan ettiğini açıklayarak "Elbette durduracaksın. İnsani yardımı engellemekten de vazgeçin" dedi.

SÜRESİZ OTURMA EYLEMİ BAŞLATILDI

Miting sonrası DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk , BDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü, BDP milletvekilleri, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Mitanni Kültür Merkezi önünde oturma eylemi başlattı.

POLİS SALDIRDI

Polis oturma eylemi başladıktan kısa süre sonra kitleye gaz bombaları ve tazyikli sularla saldırdı. Gazdan etkilenerek bilincini kaybedenlerin olduğu belirtilirken halkın saldırıdan sonra dağılmadığı ve yeniden toplandığı aktarıldı. Polis saldırısının da devam ettiği ifade edildi.

Gazdan kaçanlar kültür merkezinin içine sığındı. Kültür merkezinin içine kadar gaz bombasının etkili olduğu bildirildi.

Nusaybin’de polisin kitleye saldırmasına Qamışlo’da eylemde olan halk da tepki gösterdi. Taş atan kitleye polis tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale etti.

Qamışlo’dan binlerce kişinin sınıra yürümesi ile birlikte askerler zırhlı araç ve TOMA’larla sınıra barikat kurdu. Halk tel örgütlerin önüne gelip yıkmak istedi, taş attı.

Saldırı uzun süre devam ederken eyleme katılan BDP, HDP ve EMEP genel başkanı ve yöneticileri BDP Nusaybin ilçe binasında bir araya geldi.

BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak da mitinge katılırken Ayşe Gökkan da ambulansla miting alanına getirildi. Gökkan, miting alanında Mehmet Öcalan ve Selahattin Demirtaş'ın yanına oturdu.

Ölüm orucunu sonlandıran Ayşe Gökkan hastanede tedavi altına alındı. (Evrensel, ANF)