8 Nisan, tüm Romanlar tarafından, 1971 yılında Londra yakınlarındaki Orphington kentinde düzenlenen ilk Dünya Roman Kongresi’ne atfen, 1990 yılından beri kutlanıyor.

Dünyada Romanların geleneksel kültürünün parçasını oluşturan 8 Nisan Dünya Romanlar Günü 1975 yılından beri çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

8 Nisan’ı kutlamaya ilk kez 1975 yılında Londra’da düzenlenen 54 ülkeden Çingenelerin katıldığı Dünya Romanlar Konferansı’nda karar verildi.

Bu gün, Çingenelerin etnik ismi olan Roman Günü olarak adlandırıldı.

“Celem Celem” milli marş olurken, bir de roman bayrağı kabul edildi.

Etkinlikler

Dünya Romanlar Günü tek başına Roman kültürünü kutlamakla sınırlı olmayan, aynı zamanda, Romanların yaşamın her alanında karşı karşıya kaldıkları baskı ve ayrımcılık konusunda farkındalık yaratıldığı ve ayrımcılığa karşı mücadelede birlik ve dayanışmanın altının çizildiği bir gün.

Bugün İstanbul’da gerçekleşecek Roman günü kutlamasında, Roman toplumunun liderleri ve insan hakları aktivistleriyle birlikte Tünel Meydanı’nda saat 14.00’te basın açıklaması yapılacak.

Yanı sıra, Sıfır Ayrımcılık Derneği ve DurDe Platformu’nün düzenlediği bir toplantıda Türkiye’de Romanlara karşı ayrımcılık konuşulacak.

İsveç Konsolosluğu’nda yapılacak toplantının programı şöyle:

Açılış Konuşmaları

İsveç İstanbul Başkonsolosluğu

Elmas Arus, Sıfır Ayrımcılık Derneği

Levent Şensever, DurDe Platformu

Sunum/sohbet: Romanlar ve nefret söyleminin mağdurları

Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu

Türkiye’de Romanlar nefretin neresinde? Mağdur hikayeleri

Selendi ve Karayenice mağdurlarının tanıklıkları

Mağduriyetlerin hukuki boyutu: Av. Gülçin Aktunç (İzmir Barosu)

(imctv.com.tr)