Elif Akgül / Bianet

Gazeteci Temel Demirer'in Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinin ertesi günü "Hrant Dink Ermeni olduğu için değil Ermeni Soykırımını savunduğu için öldürüldü" dediği için Türk Ceza Kanunu (TCK) 301. madde gereğince iki yıl hapis istemiyle yargılandığı davada, Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi soruşturma ve kovuşturmanın ertelenmesine karar verdi. Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Demirer ve avukatları katıldı. Duruşmayı İsmail Beşikçi, Baskın Oran ve Fikret Başkaya'nın da arasında bulunduğu bazı aydınlar, sendikacılar ve avukatlar da izledi.

Demirer ve avukatı Levent Kanat'ın soruşturmanın ertelenmesini istememelerine, esastan karar verilerek beraat talep etmelerine, rağmen mahkeme kovuşturmayı 6352 sayılı kanunun geçici 1. ve 2. maddeleri gereğince erteledi.

Yedi yıl süren davanın son duruşmasında son savunmasını yapan Demirer "Soykırım yapıldı değim için, Hrant Dink'in katili devlettir dediğim için yargılanıyorum" dedi. Demirer, söylediklerinin arkasında olduklarını ve yinelediğini belirtti.

Avukatı Kanat ise Demirer'in sözlerinin düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini, yargılamaya konu edilmemesi, edilmişse de cezalandırılmaması gerektiğini ifade etti.

KANAT: HAKİM CESUR DAVRANMALIYDI

bianet'e konuşan Kanat, beraat kararının düşünce özgürlüğü kapsamında benzer dava açılmasını engelleyeceği için önemli olduğunu ancak mahkemenin erteleme kararında ısrar ettiğini ifade etti.

"Hakimin cesaretli davranmasını beklerdim, beraate yol açan esastan karar vermesi gerekirdi. Ancak ne yazık ki geçici formüllerle dava ertelendi."

"Bu kararın düşünce özgürlüğünün korunmasına hizmet etmediğini düşünüyorum. Mahkeme bu cesareti göstermeliydi. Aksi halde savcılar böyle davalar açmaya devam ediyorlar."

DEMİRER: KATİLİ DEVLET OLDUĞUNU HERKES BİLİYOR

Demirer de mahkeme çıkışında basın açıklaması yaptı. Açıklama için özellikle emniyet kamerasını bekleyen Demirer şunları söyledi:

"2007'de Hrant Dink'in katili devlettir dedim, Ermeni Soykırımı vardır dedim. Mahkeme üç yıl susarsam bu dava açılmamış sayacakmış. Üç dakika sonra yine söylüyorum. Hrant Dink'in katili devlettir. Şimdi yine hakkımda suç duyurusunda bulunsunlar."

Demirer bianet'e yaptığı açıklamada Dink’in katilinin devlet olduğunu, Ermeni soykırımını bugün herkesin bildiğini, mahkeme bir açmaza girdiği için erteleme kararı verdiğini söyledi.