Anayasa Mahkemesi, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen'in tutuklandıktan sonra yapmış olduğu bireysel başvuruyu kabul etti.

AYM, kararında tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın" kabul edilebilir olduğunu kaydetti.

Anayasa'nın 19. maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar veren AYM, başvurusu Bilgen'e net 20.000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Aynı başvurudaki "Soruşturma dosyasına erişim kısıtlanması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle" ise "kabul edilemez" olduğuna karar verdi.

DEMİRTAŞ VE GÜLSER YILDIRIM’IN BAŞVURUSUNA RED

Öte yandan AYM, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bireysel başvurusunu reddetti.

AYM bireysel başvuruyu, "yakalama ve gözaltına almanın hukuka aykırı olduğu" iddiasını "başvuru yollarının tüketilmemesi", diğer iddiaları ise "açıkça dayanaktan yoksun olması" nedeniyle kabul edilemez buldu.

AYM geçen ay ise tutuklu HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın benzer başvurusunu kabul edilemez bulmuştu. AYM Genel Kurulu, terör soruşturması çerçevesinde tutuklanan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın “tutuklamanın hukuki olmadığı, ifade özgürlüğü, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlali olduğu” iddiasıyla yaptığı bireysel başvurusunu geçen ay reddetti. AYM’nin bu ilk ret kararının pilot karar olduğu ve diğer tutuklu HDP’li vekillerin bireysel başvuruları açısından örnek oluşturduğu belirtilmişti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı