Anayasa Mahkemesi (AYM), Şırnak’ın Cizre ilçesinde bir bodrum katında bir haftadır ambulans bekleyen yaralılarla ilgili tedbir kararı alınması talebini reddetti.

Cizre’nin Cudi Mahallesi’nde 28 yaralı bir evin bodrumuna sığınmış, 7 gün içinde yaralılardan altısı hayatını kaybetmişti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, Adana milletvekili Meral Danış Beştaş ve Urfa milletvekili Osman Baydemir bodrumda mahsur kalan yaralıların ve cenazelerin nakli talebiyle İçişleri Bakanlığı’nda açlık grevine girmişti.

Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş’ın haberine göre, Anayasa Mahkemesi (AYM), ret gerekçelerini “anılan kişilerin yaralı olup olmadığına, yaralı iseler durumlarının ağır olup olmadığına, hangi koşullar altında yaralandıklarına, tamamının yaralı olup olmadığına, silahlı olup olmadıklarına ve hangi adreste bulunduklarına ilişkin belirsizliğin hâlen devam etmesi” olarak belirtti.

Ayrıca yaralıların “kamu makamlarıyla iletişime geçmesini” istedi. AYM, kamu makamlarının belirsizliğin ortadan kalkması durumunda sağlık görevlilerinin ve güvenlik güçlerinin yaşam haklarını da dikkate alarak başvurucuların sağlık hizmetine erişimleri için gerekli tedbirleri almasına da karar verdi.