Temel hak ve özgürlükler konusunda atıl kalmakla ve beklenen kararları almamakla eleştirilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, “OHAL’in normal hale dönmek, güvenliği sağlamak amacıyla” ilan edildiğini belirterek uygulamaları savundu.

Arslan, tutuklamalara ilişkin ise yakın zamanda bir ilke kararı açıklayacaklarını dile getirdi. 

Anayasa Mahkemesi'nin 55’inci Kuruluş Yıldönümü vesilesiyle düzenlenen törende konuşan AYM Başkanı Zühtü Arslan, OHAL koşullarında temel hak ve özgürlükleri koruma görevini güvenlik tartışmalarına atıf yaparak sınırlandırdı.

OHAL dönemlerinde Anayasa Mahkemelerin öneminin arttığını, AYM’nin temel hak ve özgürlükleri OHAL koşullarının ötesine geçerek koruma sorumluluğu olduğunu belirten Arslan, “AYM bu sorumluluğunu yerine getirmeye devam ediyor. OHAL yönetiminin amacı olağan döneme yeniden dönüşü sağlamaktır” diyerek adeta OHAL’i savundu. 

'AYM’NİN KHK’LARI DENETLEME YETKİSİ YOKTUR'

AYM’den beklenen kararların alınmaması üzerine gelişen eleştirileri de, “AYM hukuk dışına çıkamaz” sözleriyle yanıtlayan Arslan, AYM’nin hak eksenli arayışlarının anayasa sınırlarının içinde kalarak sonuç bulunacağını savundu. Arslan, “AYM’den anayasal sınırların dışına çıkması beklenmemelidir” diye konuştu. KHK’lerin AYM’ye taşınamayacağı yönünde açık hüküm olduğuna işaret eden Arslan, bu yüzden yapılan başvuruları kabul etmediklerini söyledi. 

Bazı OHAL KHK’leri için AYM’ye başvuru yapıldığını ve bunların reddedildiğini ifade eden Arslan, AYM’nin kararını savundu. Arslan konuşmasında, “Güvenlik, özgürlük” dengesine de atıfta bulunarak, “Güvenliğin olmadığı yerde özgürlükler hayat bulamaz” diyerek OHAL uygulamaları savundu. 

TUTUKLAMALARA İLİŞKİN İLKE KARARI VERİLECEK

15 Temmuz sonrası bireysel başvuruların ciddi şekilde arttığını ve bu dönemden sonra 68 binin üzerinde başvuru yapıldığını kaydeden Arslan, darbenin AYM’yi de etkilediğini ve bireysel başvuruların ciddi şekilde arttığını aktardı. OHAL kapsamında iki grup kapsamında başvuru olduğunu ve bunlardan birincisinin KHK ile işten atmalara yönelik olduğunu belirten Arslan, bu konuda komisyonun kurulmasını önemli bir gelişme olarak nitelendirdi. Diğer önemli başvurunun ise tutuklama tedbirlerine yönelik başvurular olduğunu söyleyen Arslan, bu başvurulardan birinin sonuçlanmak üzere olduğunu belirterek, “Bu konuda mahkememiz yakın zamanda bir ilke kararı açıklayacaktır” dedi. 

AYM, AİHM’İ ELEŞTİRDİ

Temel hak ve özgürlerin korunması amacıyla bireysel başvuruların önemli bir kazanım olduğunu savunan Arslan, “Bireysel başvuruların etkisiz olduğu yönündeki eleştirilerin haksız olduğunu belirtmek isterim” dedi. AİHM’in dünya savaşından sonra Avrupa’daki totaliter rejimlere karşı tepki olarak doğduğunu kaydeden Arslan, buna rağmen yabancı düşmanlığı ve İslamofobinin sürdüğünü ve bunun yargıya sirayet ettiğini savundu. AİHM’in başörtüsüne ilişkin aldığı kararı eleştiren Arslan, mültecilere yönelik politikaları da eleştirerek bunun Avrupa’nın modernist yaklaşımlarından kaynaklandığını dile getirdi. 

İnsan olma ve insan kalma konusunda değişik örnekler veren Arslan, bunun hukuktan ayrılmamaya bağlı olduğunu söyledi.