Aylin Kotil'in İstanbul'dan Ankara'ya yaptığı yürüyüşün ardından son durağı Türkiye Büyük Millet Meclisi oldu.

Seçim barajının düşürülmesi için İstanbul'dan Ankara'ya yürüyen Aylin Kotil, TBMM'de BDP ve CHP grubunu ziyaret etti.

Seçim barajının kaldırılması amacıyla Ankara'ya yürüdüğünü dile getiren Kotil, randevu taleplerine sadece BDP ve CHP'den cevap aldığını ifade etti. Yol boyunca 880 bin adım attığını belirten Kotil, "Meclis'te bulunan partilerden de bir adım atmalarını bekliyorum" dedi.

Kotil, seçim barajının kaldırılması talebini içeren dilekçe örneğini BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'a verdi.

Buldan da Kotil'e duyarlılığından dolayı teşekkür etti. Yüzde 10 seçim barajının antidemokratik bir uygulama olduğunu vurgulayan Buldan, "Seçim barajı Meclis'te temsiliyet hakkını insanların elinden alıyor" diye konuştu.

Bu konuda daha önce verdikleri kanun tekliflerini Meclis açılınca tekrar gündemlerine alacaklarını belirten Buldan, seçim barajının kaldırılması gerektiğini söyledi. Buldan, hükümetin Aylin Kotil'in yürüyüşünü ve talebini dikkate almasını dilediklerini kaydetti.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da Kotil'in birçok insana ve siyasi partilere ders verecek şekilde Ankara'ya yürüdüğünü belirtti. BDP'nin seçim barajına karşı uzun süredir mücadele verdiğini anlatan Sakık, Meclis açılınca Kotil'in çabasını seslendireceklerini ve bu konuda kanun teklifleri vereceklerini dile getirdi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Buldan, demokrasi paketinde seçim barajıyla ilgili düzenleme olmadığı, ancak daraltılmış bölge sisteminin getirileceğinin hatırlatılması üzerine, seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesi konusunda tartışma yürütüldüğünü basına yansıyan haberlerden öğrendiklerini söyledi.

Daraltılmış bölge sisteminin demokratikleşme alanına büyük katkı sağlayacağını düşünmediklerini kaydeden Buldan, seçim barajının olmaması ya da yüzde 3 düzeyine indirilmesi gerektiğini ifade etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçim barajının istikrar için gerekli olduğu şeklindeki değerlendirmelerinin hatırlatılması üzerine Buldan, "Meclis, herkesin kendini özgürce ifade edebileceği bir alan olmalı, dolayısıyla baraj sistemi kaldırılmalı" dedi.