Aralarında Baskın Oran, Oya Baydar, Ferhat Tunç ve Hasan Cemal'in de yer aldığı bir grup aydın, sanatçı ve gazeteci, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında ‘hakaret’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

170’i aşkın isim ‘Zeytin Dalı Harekatı’nın son bulması isteğiyle imzaladıkları mektubu geçen ocak ayında AKP’li vekillere göndermişti.

Erdoğan ise mektubu kaleme alan isimler hakkında “Hainler. Vicdansızlar. Adiler. Ahlaksızlar. Neden o zaman üç maymunu oynadınız? Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak bunu biliniz. Bunların yaptığı riyakarlıktır, fikir soytarılığıdır, teröristlere canlı kalkan olmaktır” demişti.

Cumhuriyet’in haberine göre suç duyurusunun gerekçesinde Erdoğan’ın, kendilerine “hain”, “ahlaksız”, “adi” gibi sıfatlarla hakaret etmesi gösterildi.

Suç duyurusunda şöyle dendi: “Afrin harekatına ilişkin, yurttaş ve seçmen sorumluluğumuzla parlamentodaki bütün milletvekillerine 170 imzalı bir mektup göndermiş, bu harekatın ülkemiz ve halkımız için vahim sonuçları olacağını düşündüğümüzü ifade ederek, sorunların diyalogla, barış içinde çözülmesi dileğimizi iletmiştik. Ardından, Sayın Erdoğan’ın Çorum Parti konuşmasında ağır hakaretlerle başlattığı linç kampanyasının hedefi haline getirildik.

Aradan geçen sürede, o mektupta dile getirdiğimiz kaygılar ne yazık ki doğrulandı. Sınırlı kalacağı ifade edilmiş harekat, bizzat Cumhurbaşkanı’nın ‘Afrin’de fetih’ ifadeleriyle, ‘sefer görev emri’ hatırlatmalarıyla, müdahalenin ne kadar gerekiyorsa o kadar süreceği açıklamalarıyla genişledi ve ülkemiz Ortadoğu’da sonu belirsiz savaşın ortağı haline getirildi.

Rütbesi, sıfatı, konumu ne olursa olsun, hiç kimsenin kimseye hakaret etmeye ve konumundan yararlanarak hedef göstermeye hakkı olmadığını bir hukuksal ve ahlaki ilke olarak kayda geçirmek, yurttaşlık ve kişilik haklarımızı savunmak için buradayız. Bir süre önce, bizleri kitleler önünde ‘hain’, ‘ahlaksız’, ‘adi’, ‘soytarı’ gibi sıfatlarla aşağılayan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz, yargının görevini yerine getirmesini bekliyoruz.”