Silvan’da 13 askerin hayatını kaybettiği çatışmanın ardından, Aydın Germencik’te bir inşaatta çalışan Kürt işçiler saldırıya uğramıştı. Ancak, inç edilmek istenenler arasında Silvan’da hayatını kaybeden askerlerden Vefa Çelik’in kuzeni de var…

Aydın’ın Germencik İlçesi’nde otel inşaatında çalışırken “Şehitlerimizin arkasından halay çekiyorsunuz” denilerek yüzlerce kişinin saldırısına uğrayan Kürt işçilerden biri Silvan’daki saldırıda yaşamını yitiren Ağrı’lı Vefa Çelik’in amcasının oğlu çıktı.

Taraf’tan Mustafa Ünlü’nün haberine göre Fevzi Çelik isimli işçi “Benim amcamın oğlu ölmüş. Yüreğim yanıyor. Cenazesine gitmek için hazırlanırken halay çekiyorsunuz diye saldırıyorlar. Bu nasıl vicdandır, bu nasıl insanlıktır, bu nasıl kardeşliktir” dedi.

İŞÇİLER DARP EDİLDİ

Silvan’da 13 asker ile 7 PKK’linin yaşamını yitirmesiyle yükselen gerginlik Aydın’da Kürtleri linç girişimine dönüşmüştü. Germencik ilçesinde bir otel inşaatında çalışan yaklaşık 60 Kürt işçi çevre köylerden geldikleri belirtilen yüzlerce kişinin saldırısına uğradı. Ellerinde sopalar ve taşlar bulunan saldırganlar “Bizim 13 şehidimiz var. Siz burada halay çekip bunu kutluyorsunuz” diyerek işçilere saldırdılar. Jandarmanın geldiği ana kadar inşaatın üst katlarına sığınan işçilerden birçoğu darp edildi. Bu arada Diyarbakırlı olduğu belirtilen Özhan Sarı isimli işçi ise sırtından kurşunla vuruldu. Sarı jandarma aracıyla hastaneye kaldırılırken kalabalık “Kana kan intikam”, “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları attıktan sonra dağıldı.

ASKERİN AMCASININ OĞLU

Saldırıya ilişkin bir detay ise gerçekten yürekleri bir kez daha dağladı. İnşaatta saldırıya uğrayan Kürt işçilerden biri Fevzi Çelik. Ağrı’lı olan Çelik, son Silvan saldırısında yaşamını yitiren Vefa Çelik’in amcasının oğlu. Silvan’daki “şehit” askerin Aydın’da “Terörist Kürt” denilerek linç edilmek istenen akrabası Çelik yaşananların şokunu hâlâ üzerinden atamamış: “13 askerimiz şehit olmuş, siz halay çekiyorsunuz diye saldırdılar bize. Bu nasıl düşünülebilir. Bu nasıl gözü dönmüşlük, vicdansızlık, bu nasıl kardeşliktir. Bir insan ölümüne sevinilir mi. Üstelik Silvan’daki askerlerden biri benim amcamın oğlu Fevzi. Babamlar, ailem cenazeye yetişmek için yola çıkmışlardı. Ben de tam son hazırlıklarımı yapıyordum cenazeye yetişeyim diye. Saatler sonra gelen Aydın Valisine de amcamın oğlunun öldüğünü söyledim.

Germencik Bozköy’deki kavganın işçilerin şehit cenazelerinin olduğu gün halay çekmesi nedeniyle çıktığı iddia edilmişti. Ancak Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, “halay çekme” iddiasının teyit edilmediğini söylemişti.