İbrahim Açıkyer –ANF / Ankara

 

Sokakta ve evlerinden alınıp kaçırılanlar, gözaltında işkence tezgahlarından geçirilip “kayıp” edilenler için 27 Mayıs 1995’te başlayan yürüyüş dirençle ve umutla sürmeye devam ediyor. Bu 27 Mayıs’ta 17. yılını dolduracak olan Cumartesi Anneleri olarak simgeleşen sivil itaatsizlik eylemi kapsamında “Bin operasyon yaptık” diyen Susurluk sanığı Mehmet Ağar’ın konakladığı Aydın Yenipazar Cezaevi’ne kitlesel yürüyüş gerçekleştirilecek.

 

Özellikle 1990’lı yıllarla birlikte Türkiye’de demokrasi, hak ve adalet talebinde bulunanlara karşı oluşturulan çeşitli konseptler dahilinde binlerce sivil, gazeteci, genç, kadın, öğrenci, siyasetçi, kaybedildi, toplu ölüm kuyularına, asit kuyularına atıldı. Sokak ortalarında, evlere yapılan gece baskınlarında, köylerinde ansızın kaçırılma suretiyle binlerle ifade edilen o kayıplar, bugün halen kayıplar listesinde yer alıyor. Akıbetleri açıklanmayan, gizli tutulan binlerce kayıp insanın aileleri, yakınları, hak ve adalet isteyenlerin 27 Mayıs 1995’te başlattıkları yürüyüş ise sürüyor. Ergenekon, Balyoz gibi operasyonlar ise 2003 öncesine uzanmıyor. Kürt ve sosyalist muhaliflere yönelik derin operasyonları açığa çıkarmaya yönelik irade ortaya konmuyor. Bu dönemin sahiplenilip kollandığı Mehmet Ağar’a yapılan özel cezaevi muamelesiyle gün yüzüne de çıkmış oldu.

 

Üzerlerine şarkılar bestelendi, şiirler yazıldı, onca habere konu oldular. Onlar, Cumartesi Anneleri olarak tarihe geçenler. Şair Savaş Ezgi’nin dizelerinde anlattığı gibi onlar düş kuramadılar ölümün dehşetinden, eskimişti gözleri gözyaşlarından, birbirlerini acılarından tanır olmuşlardı. Yaz kış demeden, kara, yağmura, soğuğa, sıcağa katlanarak, yılmadan inatla söndürmediler umut ışıklarını. Ulusal ve uluslararası platformlarda, gazetelerde, radyo ve televizyonlarda, TBMM’de, ulusal ve uluslar arası yargıya konu oldu kayıplar. Fakat akıbetleri halen ilk günkü bilinmezliğini koruyor ya da gizlenmekte ısrar ediliyor.

 

YÜRÜYÜŞ SÜRÜYOR

15 Ağustos 1998 tarihinde yani eylemin 170. haftasında başlayan engellemeler 200. haftaya kadar devam etti. Cumartesi Anneleri, 200. haftada yani 13 Mart 1999'da sürekli gözaltına alınıp, kötü muamele ve dayaktan geçirilmekten, biber gazına kadar varan engellemeler karşısında oturma eylemlerine ara verdi. Cumartesi’nin anneleri, Cumartesi’nin insanları, 10 yıl aradan sonra 31 Ocak 2009’da yine Galatasaray’da buluştular. Dinmek bilmeyen umutları ve dirençleriyle her Cumartesi kayıpların akıbetini sormayı sürdürmekte ısrar ediyorlar.

 

Fotoğraflarının altına isimleri kazınanlar, Hasan Ocak, Serdar Tanış, Rıdvan Karakoç, Murat Yıldız, Ayhan Efeoğlu gibi binlerce kayıp ise halen bekliyor sevenlerini, yakınlarını, annelerini, kardeşlerini, yoldaşlarını… Kendilerini bulmalarını ve faillerinden hesap sorulmasını bekliyor. Onlar beklerken hiç susmayan yürekler ise yürüyüşlerine devam ediyor.

 

BİN OPERASYONUN AKIBETI İÇİN YÜRÜYECEKLER

Galatasaray Meydanı’nda 17 yıldır kayıplarını, onlardan bir izi arayan, aynı zamanda sorumluların açığa çıkarılıp yargılanmasını ve hesap sorulmasını isteyen annelerin çığlığı dinmedi. Vicdanların bir nebze olsun rahatlaması talebiyle süren bu uzun soluklu sivil itaatsizlik eyleminin bir parçası olarak, aynı taleplerle “Bin operasyon yapan” ve faili meçhul cinayetler, kayıpların sorumluları arasında gösterilen Mehmet Ağar’ın törenle karşılanıp misafir edildiği Aydın Yenipazar Cezaevi’ne yürünecek.

 

27 Mayıs Pazar günü yapılacak yürüyüşe İzmir, Aydın, Muğla, İstanbul gibi birçok yerden insan hakları savunucuları, kayıp yakınları, hak ve adalet yürüyüşçüleri katılacak.