Sultan Kılıç / Demokrat Haber Malatya

 

Bu yıl 12.’si düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali Pertek’te “Barış Anıtı’nın açılış töreniyle başladı.

 

Munzur Doğa ve Kültür Festivali’nin ilk gününde Pertek ilçesinde Barış Anıtı'nın açılışı yapıldı. 20 dilde ‘barış’ sözcüğünün yazıldığı anıtın açılışına çok sayıda kişi katıldı.

 

“Dersim Soykırımı Tanınsın, Barajlar İkinci 38’dir! Awaki Ma Diya Kes Newino! (Odur ki biz görmüşüz başkası görmesin!)’ sloganıyla bu yıl 12.’si düzenlenen Munzur Doğa ve Kültür Festivali, Pertek ilçesinde yapılan karşılama töreniyle başladı. Feribot iskelesinde yapılan karşılamada gelen konuklar davul zurna eşliğinde halaylar çekti.

 

DÜNYA DİLLERİNDE BARIŞ

Karşılama töreninin ardından Pertek Belediyesi tarafından Hozat Kavşağı’na yaptırılan Barış Anıtı’nın açılışı yapıldı. Açılışa Halkların Demokratik Kongresi’nin İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Sanatçılar Şanar Yurdatapan, Ferhat Tunç ve Pertek Belediye Başkanı Av. Kenan Çetin, sivil toplum örgütleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Barış anıtının mimarları Yusuf Bayyiğit, Mehmet Latif Sağlam ve Uygur Orhan’ın da katıldığı açılışta bir konuşma yapan Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin bu coğrafyada ve dünyada yürütülen savaşlara karşı çıktıklarını belirterek: “Biz halkların kardeş olduğunu haykırıyoruz. Bugün Pertek’te 20 dilde yazılmış barış heykelinin açılışını yapıyoruz. Bu kararı halk meclisimiz verdi. Biz farklılıklar içinde eşit özgür bir dünyanın olabileceğini söylüyoruz” dedi.

 

‘MECLİS, DİYANET’TEN FETVA ALDI’

İstanbul Bağımsız milletvekili Levent Tüzel ise konuşmasında halkların değerlerine saygı duymayan iktidarların savaşı körüklediğini belirterek: “Yıllardır Kürtler, Zazalar, Aleviler, Dersimliler, özgürlük isteyenler, eşitlik isteyenler baskıya maruz kaldı, katliamlara uğradı. Barış ve adaleti isteyenleri bastırmak için yaşandı bu topraklarda bu tür katliamlar. O nedenle barış ve çözüm, en çok konuştuğumuz kavramları kazanmak için Türkiye halkları, Dersimliler, Aleviler, Zazalar ne istiyor? Dillerini, inançlarını eşit ve özgürce yaşamak istiyor.

 

En son bir yargı kararı, “ibadet sadece camide yapılır” diyerek cemevlerini, Alevi inancını bir tarafa atıyor, yok sayıyor. Bunun arkasında egemen hukuk var, egemen siyasi irade var. Meclis yönetimi Diyanet’ten fetva aldı. O fetva ki hukuka da yargı kararlarına da yol gösteriyor. Ne kadar demokratik, ne kadar hukuk sistemi olduğu bir kere daha açığa çıktı.

 

Barışı kazanmak emeğimizi, insanlığımızı, haklarımızı, topraklarımızı kazanmak demektir. Bu barış anıtı, özlemlerimizi ifade ediyor. Evrensel insan haklarını temsil ediyor. Barışa kavuşmak için bedel ödeyenler adına bu heykelde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

 

“38 KATLİAMIYLA GERÇEK YÜZLEŞME SAĞLANAMAMIŞTIR”

Barışa en çok susayan topraklardan birinin Dersim coğrafyası olduğunu ifade eden Levent Tüzel, “38 Katliamı’yla halen gerçek bir yüzleşme sağlanamamıştır. Bu heykel bizim özlemlerimizi ifade ediyor. Geçmişten geleceğe bir değerler köprüsü olacağına inanıyorum. Canlarımızın yolu esenlik olsun, kayıplarımızın acıları artık son bulsun istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

‘40 YILLIK POLİTİKA SÜRÜYOR’

Sanatçı Şanar Yurdatapan da yaptığı konuşmada önce insan olarak savaşa karşı çıktığını belirterek, “Latif Sağlam, bu heykeli 40 yıl önce Melike Demirağ’la yaptığımız barış şarkısından esinlenerek yaptıklarını söyledi. Biz o zaman Kürt kelimesini ağzımıza alamazdık. 40 yıl sonra da savaş politikaları devam ediyor” dedi.

 

Sanatçı Ferhat Tunç ise barışı savunan insanların yargılanmaya devam ettiğini belirterek, hangi dilden olursa olsun barış kelimesinden korkmamak gerektiğini söyledi.

 

Heykelin yaratıcılarından Mehmet Latif Sağlam da yaptığı Kürtçe konuşmada, heykelin barışın sağlanması için bir katkı sunmasını dilediklerini söyledi.

 

Konuşmalarından ardından katılımcılar, Ferhat Tunç’la birlikte ‘Savaşa Hayır’ şarkısını seslendirdiler.

 

MUNZUR VE PERİ SUYUNA KELEPÇE VURDURMAYACAĞIZ

Basın mensuplarının sorusu üzerine Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, Munzur ve Peri suyunun HES’lerle kelepçelenmesine, Dersim ve yöresine hayat veren suların halkın kullanımından alınarak bir avuç çıkar grubuna peşkeş çekilmesine, bölgedeki doğal dokunun yok edilmesine asla izin vermeyeceklerini dile getirdi.

 

Barış anıtının açılışının ardından festival katılımcıları Zewe köyüne geçerek Sultan Hıdır Türbesi’ni ziyaret ettiler. Sultan Hıdır türbesinde konuklara sırın ve kavurma lokması ikram edildi.