24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar gününde Ankara Adliyesi önünde, Çağdaş Hukukçular Derneği, tutuklu meslektaşlarına özgürlük için bir araya geldi.

Çağdaş Hukukçular Derneği Tehlikedeki Avukatla Günü dolayısıyla Ankara Adliyesi önünde Türkiye’deki savunma hakkına yönelik saldırıları protesto etti. Dernek adına açıklamayı yapan avukat Gülşen Uzuner iki ayı aşkındır 36 avukatın cezaevlerinde tutuklu bulunduğunu hatırlatarak cumhuriyet tarihinin en büyük avukat operasyonu olan bu operasyonla birçok temel hak ve özgürlüklerin yanı sıra başta halkın savunma hakkının ayaklar altına alındığını belirtti. Devletin tüm birimlerinin katkısı ve göz yummasıyla katledilen Hrant Dink cinayetinde örgüt bulamayanların, avukatların mesleki faaliyetlerinden hayali kurgularla örgüt senaryosu yazdığına dikkat çekti.

12 Eylül askeri rejim döneminde dahi benzerine rastlanmayan bu toplu avukat tutuklamasının adli tehcir niteliğinde, siyasal rehin anlamı taşıdığını söyleyen Uzuner bunun, engizisyon dönemindeki ön hapis-şüphe cezası içeren bir hukuk cinayeti olduğunu ifade etti.

Uzuner, saldırının özelde Kürt kimliklerinden dolayı Öcalan’ın avukatlarını hedef almış olsa da, genelde tüm avukat camiasına, savunma mesleği ve örgütlerine yönelik olduğunu belirterek bunun aynı zamanda Kürt sorununun demokratik çözümüne, özgürlükçü bir anayasa yapımına, dillerin ve halkların barış içinde hak eşitliğiyle birlikte yaşama mücadelelerine de indirilmiş bir darbe olduğunu söyledi.

Mehmet Bilber