Kürdistan Hukukçular Meclisi’nin çağrısı ile Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği ( ÖHD) öncülüğünde bir araya gelen 200 avukat, müvekkilleri PKK lideri Abdullah Öcalan ile 4 yıldır görüşmelerinin engellenmesini protesto etmek ve görüş başvurusunda bulunmak amacıyla Gemlik Jandarma Komutanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya, HDP’nin hukukçu milletvekilleri ve Öcalan’ın yeğeni Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Dilek Öcalan, Demokratik Toplum kongresi (DTK) eski Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi temsilcileri, KJA Hukuk Komisyonu üyeleri ve aralarında ÖDAV, İHD, Ezilenlerin Hukuk Bürosu ve ÇHD’nin de bulunduğu çok sayıda avukat meslek örgütü de destek verdi.

YİNE 'GEMİ BOZUK' ENGELİ

Gemlik Jandarma Komutanlığı önüne gelen 200 avukat adına avukatlardan Ebru Günay ve Serhat Eren, müvekkilleri ile görüşmek için Jandarma Karakolu’na geçmek istedi.Yetkililer Günay ve Eren’e “gemi bozuk” olduğu gerekçesiyle görüşmenin gerçekleştirilmeyeceğini iletti.

"ÖCALAN ÜZERİNDEKİ TECRİDİ KABUL ETMİYORUZ"

Görüş başvurularının reddedilmesi üzerine “İmralı tecridine hayır, Öcalan’a özgürlük” pankartı açan avukatlar basın açıklaması yaparak tecridi protesto etti. Açıklamada ilk olarak söz alan avukat Günay, görüş başvurularının bir kez daha reddedildiğini söyledi. Türkiye’nin çok tarihi bir süreçten geçtiğini ifaden eden Günay, müvekkilleri Öcalan üzerinde devam eden tecridin savaş demek olduğunu ve 16 yıldır Öcalan üzerinde devam eden ağırlaştırılmış tecridi kabul etmediklerini, bundan sonra da tecridi kabul etmeyeceklerini, mücadelelerine devam edeceklerini ifade etti.

"ÖCALAN TÜM MUHATAPLARI İLE GÖRÜŞTÜRÜLSÜN"

ÖHD Ankara Şubesi üyesi avukat Pınar Akdemir tarafından okunan basın açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi:

“Bir yandan tecrit uygulamaları sürerken, diğer yandan da kamuoyundan gizli, kimi zaman 2013’ten sonra olduğu gibi açık bir şekilde devlet heyetleri İmralı’ya gidip, Sayın Öcalan ile Kürt meselesini çözümü çerçevesinde resmi olarak görüşmüşlerdir.

“Sayın Öcalan’ın çağrıları ile ateşkes ortamı sağlanmış ve tüm ülkede Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl yollarla çözülmesine dair umutlar yeşermiştir. Fakat 5 Nisan 2015’teki ziyaretten sonra HDP heyetinin de tıpkı avukatları ve ailesi gibi Sayın Öcalan ile görüşmesi engellenmiştir.

“Bizler demokratik çözüm ve barıştan yana avukatlar olarak Sayın Öcalan’ın sadece avukat, aile, heyet görüşmesi değil, gazeteciler, aydınlarla, sivil toplum örgütleri ve isteyen her kesle ile kendi kadrolarıyla da, yani Kürt sorununun demokratik çözümünün tüm muhatapları ile görüştürülmesinin koşullarının yaratılmasını istiyoruz.”

Açıklamanın ardından avukatlar araçlarına binerek İstanbul’a doğru yola çıktı.