Adana'da katledilen Azadiya Welat Gazetesi çalışanı Kadri Bağdu'nun avukatı Tugay Bek hakkında, Bağdu cinayetiyle ilgili soruşturmanın layıkıyla yürütülmediği ve cinayeti işleyenlerin korunduğuna dair yaptığı açıklamaları ile ilgili 301'den Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Bir yıl boyunca Kadri Bağdu cinayeti ve 6-7 Ekim Kobanê’ye destek eylemlerinde işlenen katliamlar konusunda faillerin açığa çıkarılması noktasında bir ilerleme olmadığını ifade eden Bek, geçen zamanın mahkeme karşısına çıkmasına sebep olan eleştirileri doğrular nitelikte olduğunu söyledi.

Bir yıl içerisinde ne Kadri Bağdu cinayeti ne de 6-7 Ekim Kobanê dayanışma eylemleri sırasında cihatçı gruplar tarafından katledilen kişilerin soruşturmasında hiçbir ilerleme olmadığını ifade eden Bek, “Cinayet şebekelerinin ortaya çıkarılması konusunda emniyet ve yargı üzerine düşeni yapmış değil. Aslında gelinen süreç bizim bir yıl önce yaptığımız eleştirileri doğrular nitelikte. Biz bu eleştirilerimizi yine söylemek noktasındayız. Bu cinayetlerin açığa çıkarılması için ilgililerin görev yapması, kamuoyunun, meclisin meselenin önemi konusunda harekete geçmesi konusunda uyarıcı görevlerimizi yerine getirmek durundayız” dedi.

GİZLİLİK KARARI DOSYAYI KARARTMAK İÇİN VERİLDİ

Kadri Bağdu cinayetiyle ilgili gizlilik kararı yakın zamanda Sulh Ceza Hakimliğine yapılan itiraz üzerine kaldırıldı.

Dosyayı 1 yılı aşkın zaman sonra inceleyebildiklerini belirten Avukat Bek, dosyada cinayetin aydınlatılmasına hizmet eden bir bilgi, belge göremediklerine dikkat çekti.

Bek, “Bu da şunu gösteriyor ki gizlilik kararı soruşturmayı aydınlatmak için, faillerin kaçmasını engellemek için değil; bir şekilde soruşturmayı karartmak, failleri gizlemek, bu cinayetleri kamuoyunun ilgisinden kaçırmak maksadıyla konuşmuş kararlardır” diye konuştu.

Bağdu cinayeti dosyasının bir terör saldırısı değil, sıradan bir cinayet gibi ele alındığını ifade eden Bek, bu dosyaların bir bütün olarak terör dosyası, IŞİD ve benzeri çetelerin faaliyetlerinin deşifre edilmesi kapsamında ele alınması gerekir” dedi.