Avrupa Ermeni Konseyi, insan hakları savunucusu avukat Eren Keskin’e uygulanan baskı ve yıldırma politikalarına dikkat çekerek, 23 Mart 2016’da yurtdışına çıkış yasağı konulan ve adli kontrol altına alınan Eren Keskin’le dayanışmasını ifade etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) merkez yönetim kurulu üyesi ve Özgür Gündem gazetesinin eş genel yayın yönetmeni Eren Keskin’e, “terör propagandası” iddiasıyla elliye yakın dava açıldığını kaydeden Avrupa Ermeni Konseyi, ifade ve basın özgürlüğünün ve ülkedeki insan hakları savunucularının yargı yoluyla kıskaç altına alınmak istendiğini belirtti.

Fransa’nın başkenti Paris merkezli Nouvelles d’Armenie’nin haberine göre, konuya ilişkin olarak bir bildiri yayımlayan Avrupa Ermeni Konseyi, Eren Keskin’e uygulanan baskılarla İHD’nin sindirilmek istendiğini belirterek bu durumu kınadıklarını açıkladı.

“Türkiye yargısı, insan hakları savunucularına saldırıyor” denilen bildiride, Özgür Gündem gazetesi aleyhinde başlatılan soruşturma kapsamında dava furyasıyla karşıya kalan Eren Keskin’in yakın zamanda 301. Madde’den de yargılandığı hatırlatıldı.

Bildiride, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un, “Türkiye’de bir milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü” sözünden ötürü 301. Madde’den yargılandığı kaydedilerek, tüm Avrupa’nın eleştirdiği ve kaldırılmasını istediği 301. Madde’nin Hrant Dink’i hedef haline getirdiği ve 19 Ocak 2007’deki suikastla öldürüldüğü hatırlatıldı.

“Açılan davaları ve İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından Eren Keskin’in adli kontrol altına alınmasını kınıyoruz” denilen bildiride şu ifadeler yer aldı:  

“Eren Keskin tehdit edilmekte, korkutulmak istenmektedir. İnsan Hakları, ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadelede ve Ermeni Soykırımı’nın inkârını sürdüren politikalara son verilmesi doğrultusunda yürütülen mücadeleyle de Avrupa Ermeni Konseyi’nin partnerlerinden olan Türkiye’deki İnsan Hakları Derneği, yıpratılmak, sindirilmek istenmektedir.

İnsan Hakları Derneği bu çalışmalarından ötürü, Fransa Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi (CCAF) tarafından, 28 Ocak 2016’da Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’ın da katıldığı özel bir gecede cesaret ödülüne layık görülmüştür.

Eren Keskin, 2005 yılında İHD’de düzenlenen basın toplantısında, 1915’te Ermenilere ve diğer Hristiyanlara uygulanan soykırımı, Türkiye basını ve kamuoyu önünde ilk kez “soykırım” olarak adlandıran kişi olmuştur. İHD’nin İstanbul Şubesi, 24 Nisan 2010’da ilk kez kamusal alanda soykırım kurbanlarını anma etkinliği düzenlemiştir.

Yurtdışına çıkma yasağı konularak adli kontrol altına alınan Eren Keskin’e, yaptıkları, söyledikleri ve verdiği mücadele ödettirilmek istenmektedir. Hapsedilen diğer avukatlar, gazeteciler ve bilim insanları gibi, Türkiye yargısı için o da bir “vatan hainidir”, çünkü insan hakları için mücadele etmektedir.

Gerçek demokrasiye, gerçek yargı ve adalete, düşünce ve ifade özgürlüğüne, insan haklarının üstünlüğüne inanan herkes gibi, Avrupa Ermeni Konseyi olarak Eren Keskin’i desteklediğimizi ve yanında olduğumuzu duyuruyoruz.” (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)