7 Haziran’da yapılan genel seçimleri izlemek için Türkiye’ye gelen uluslararası gözlemciler arasında bulunan Adalet ve Demokrasi İçin Avrupa Ermeni Federasyonu heyeti, Türkiye’deki resmi temasları kapsamında İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’ni ziyaret etti.

Avrupa’daki Ermeni kurumlarını temsil eden çatı örgütü olan Federasyon’un sözcüsü Bedo Demirdjian ve gözlemci heyette yer alan George Aghjayan, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkan Yardımcısı Meral Çıldır ve İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon üyesi Hrant Kasparyan tarafından kabul edildi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) daveti üzerine genel seçimleri izlemek için Türkiye’ye geldiklerini belirten Federasyon’un temsilcileri, 7 Haziran ve ardından edindikleri izlenimleri İHD Genel Başkan Yardımcısı ile de paylaştı.

Seçim ve oylama sürecine ilişkin olarak değerlendirmede bulunan George Aghjayan, yaklaşık olarak bir milyon 400 bin oyun geçersiz sayıldığını, bu rakamın uluslararası normların üzerinde olduğunu söyledi. Geçersiz sayılan oyların birçoğuna oy pusulalarının neden olduğunu kaydeden Aghjayan, siyasi partilerin yer aldığı kısmın hemen altına eklenmiş olan bağımsız milletvekili adaylarına da seçmenler tarafından çoğu kez onay mührü basıldığını ve böylelikle iki mühür bulunan oyların geçersiz sayıldığını ifade etti.    

Seçim öncesi, oylama ve sayım süreci boyunca “gözle görülür güvensiz bir ortam” izlenimi edindiklerini belirten George Aghjayan, seçime şaibe karıştırılması, hile yapılması ve oy hırsızlığı gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılmaması için müşahit ve gözlemcilerin sürekli olarak teyakkuzda olduğunu, bazen küçük teknik aksaklıkların dahi bu yüzden büyük tepkilere yol açtığını gözlemlediklerini söyledi.

“HDP’NİN BAŞARISINI KUTLUYORUZ”

Seçim sonuçlarına ilişkin olarak değerlendirmede bulunan Bedo Demirdjian ise, HDP’nin beklediklerinden yüksek bir oranda oy aldığını ifade etti. Yüzde on barajını aşan HDP’nin ilave olarak yüzde üçlük artı bir oy oranı elde ettiğine dikkat çeken Demirdjian yüzde üçlük oranın yaklaşık olarak bir buçuk milyon oya tekabül ettiğini ve mevcut sistemle bu kadar fazla oyun çalınma ya da yok edilmesinin çok zor olduğunu söyledi.   

Seçimler öncesi geçen ay yayımladıkları iki ayrı bildiriyle HDP’yi açıkça desteklediklerini ve Avrupa’daki tüm Türkiye yurttaşlarına HDP’ye oy vermeleri yönünde çağrıda bulunduklarını hatırlatan Demirdjian, “TBMM’de bir HDP grubunun bulunması özgürlük, eşitlik, barış ve adaletten yana bir partinin mevcudiyeti anlamına gelecektir” dedi.

Başarasından ötürü HDP’yi kutladıklarını ifade eden Avrupa Ermeni Federasyonu sözcüsü Demirdjian ayrıca, elli yılı aşkın bir süre sonra Meclis’te yeniden Ermeni milletvekillerinin bulunacak olmasını da memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

Federasyon’un ve İHD’nin temsilcileri seçim değerlendirmesinin ardından, gasp edilmiş olan Kamp Armen hakkında son dönemde basında çıkan manipülasyonlar ve direniş süreci, “Perinçek-İsviçre” davasında taraf olan İHD ve Hafıza Merkezi, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’un başlatmış olduğu “İnkâra son” kampanyası hakkında görüş alış verişinde bulundular.

İHD Genel Başkan Yardımcısı Meral Çıldır, Nor Zartonk’un örgütlediği Kamp Armen direnişi süreci hakkında geçen hafta düzenlenen basın toplantısına değindiği konuşmasında, Kamp Armen’in gasp edilmesi sürecinin kamuoyunda görünür olması ve bu konuda duyarlılık geliştirilmesi yönünde İHD’nin daha önce yürütmüş olduğu çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Meral Çıldır, Kamp Armen hakkında İHD’nin 1996 yılında yayımlamış olduğu, “Tuzla Ermeni Çocuk Kampı, Bir El Koyma Hikayesi” başlıklı kitapta kampın tarihçesinin yanı sıra gasp edilme sürecine de yer verildiğini kaydetti.

Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’na ait olan Kamp Armen’in devlet tarafından gasp edilmesinin açık bir hak ihlali olduğunu vurgulayan Çıldır, kampın tapusunun vakfa iade edilinceye dek Kamp Armen direnişini destekleyeceklerini ve sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti.

Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel merkezli olan Adalet ve Demokrasi İçin Avrupa Ermeni Federasyonu heyeti, İHD İstanbul Şubesi’nde yapılan ve yaklaşık olarak bir buçuk saat süren görüşmenin ardından, Kamp Armen direnişi süreci, Türkiye Ermeni toplumun gündemini meşgul eden sorunlar ve yürütülen faaliyetler hakkında istişarede bulunmak üzere Nor Zartonk’a hareket etti.

Nor Zartonk’un temsilcileri ile yapılan toplantıda 2015 seçimleri, Türkiyeli Ermeniler ve Nor Zartonk’un faaliyetleri konuşuldu.

(Demokrat Haber)