4 Mayıs'ı 1937-38 Dersim Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü olarak belirleyen Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG), 4 Mayıs'ta Berlin, Köln, Stuttgart, Bochum, Darmstadt, Hamburg ve Hannover'de düzenleyecekleri anma etkinliğine katılım çağrısı yaptı.

FDG, anmaya ilişkin yaptığı açıklamada, federasyonun soykırım gününü belirlemenin yanı sıra, 2007 yılında başlatılan "70 Yıldır Kapanmayan Yara: Seyitlerimizin Mezarları Nerede?" başlıklı kampanya ile hukuksuzca idam edilen Sey Rıza ve arkadaşlarının mezarlarının nerede olduğunu sorduklarını ve  "Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesi" ile de 350 Dersim Soykırımı tanığı ile uluslararası standartlarda söyleşiler yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini hatırlattı.

TÜRKİYE'YE YÜZLEŞME ÇAĞRISI

Açıklamada, arşiv ve dökümantasyon merkezlerinin kurularak gizli tutulan Dersim arşivlerinin dünyaya duyurulması için verilen çabaların devamlılığına da vurgu yapılırken, "Dersim 38 Tertelesi’nde katledilen insanların anıları önünde saygı ile eğilirken, elinde Dersim'in mazlumlarının kanı olanları da kınıyoruz," denildi.

FDG, devlet yetkililerine kendi tarihleriyle yüzleşmeye çağırısını yinelerken, "78 yıl, dört kuşaktır kapanmayan Dersim 1937-38 yarası daha ne kadar kanamaya devam edecek?" diye sordu.

Açıklamada son olarak 4 Mayıs'taki anma için dayanışma çağrısı yapıldı. (Demokrat Haber)


NOT: Berlin ve Hannover'de yapılacak anma, aynı gün Pegida'nın da yürüyüşü olacağı için değiştirildi. Yeni buluşma yeri adresleri şöyle:

Berlin: Brandenburger Tor (Platz des 18. März)

Hannover: Schiller Denkmal