Türkiye'nin ilk ve tek ateizm derneği Taksim'de tanışma toplantısı düzenledi.

Katılımcıları arasında imam hatip lisesi öğretmeni, üniversiteliler, eski dini bütünler hatta "sizin özgürlüğünüz için göğsümü siper ederim" diyen inançlı bir hafız da toplantıyı izledi.

Emel Alptekin'in Radikal'de yer alan haberine göre Ateizm Derneği Taksim’de bir tanışma toplantısı düzenledi. 50’yi aşkın kişinin katıldığı toplantıda derneğin kuruluşu, faaliyetleri, hedefleri ve katılım koşulları anlatıldı.

Dernek varlığıyla “Ateistler vardır. Ve artık yalnız değildir” mesajı vermek istiyor. Nitekim salonu dolduranlar arasında imam hatip lisesi öğretmeni, yazılımcı, Musevi ailede doğmuş, İranlı, Iraklı, Suriyeli, eski dindar hatta hoca, kuaför, bileği Atatürk dövmeli, nüfus kağıdında din hanesi konusunda ilk mücadeleyi verenler ve "Sizin kendinizi rahatça ifade etmeniz için gerekirse göğsümü siper ederim" diyen bir de inançlı hafız var.

KİMLER VAR

Onur Romano: 32 yaşında. Dernek gönüllüsü. Basın sözcüsü. 3 gün öncesine kadar Bilgi Üniversitesi’nde öğretim görevlisiyken ihtar alınca akademik kariyerini düşünerek istifa etmiş. 16 yaşında; Turan Dursun’un kitaplarıyla ateist olmuş.

S: 35 yaşında. Koyu dindar bir aileden geliyor. Umreye gittikten sonra dinden çıkmış. Aslında eskiden beri evrime inanıyormuş. Sıkı bir belgesel takipçisi imiş ve arkadaşı K. ile sohbetlerinin ardından ateist olmuş. Eşinin de dinden çıktığını ancak sülalesinden çıkamayacağı için başını açamadığını söylüyor.

Refik: Erkek kuaförü. Önce deist; sonra agnostik ardından ateist olmuş. Derneğin 11 kurucusu arasında.

Seda: Emekli finansçı. Materyalist felsefeye inanıyor. Örgütlenmek için gelmiş.

Erol: 55 yaşında. Alevi kökenli. Ortaokulda Marksist felsefeyle; lisede ateizmle tanışmış. 2006 yılında oğluna nüfus cüzdanı çıkarttığında din hanesi doldurulurken birden “Dini İslam değil” diye haykırma ihtiyacı hissetmiş. Haneye dinsiz yazdırmış. Ardından kendisinin, eşinin ve diğer çocuğunun din hanelerini de sildirmişler.

K: İslamcı bir örgütün üyesi olarak yargılanmış. Şimdi inançsız.

Arif: 25 kere hacca giden bir dedenin torunu olarak yaz tatillerinde camide büyümüş. Çocukların sevgilisi olan dedesinin yanında camide geçirdiği yıllara rağmen düşüncesi “Tanrı varsa vardır yoksa yoktur, inşallah vardır” olmuş. Cenaze namazı kılınmasın istiyor.

H: İmam hatip lisesinde Türkçe öğretmeni. Var olan tanrılara inanmıyor. Ama okuldaki görevleri arasında koridor nöbeti kapsamında mescit bekçiliği de var. Bu nasıl bir iş? Öğrencilerin ayakkabılarıyla, başı açık içeri girmemesini sağlıyorlarmış. Peki oluyor mu böyle olaylar? Saklambaç oynarken filan veya içeride unuttuğu bir şeyi almak için içeri dalanlar oluyormuş. “Sonuçta aralarında 9-10 yaşlarında olanlar var. Çocuk onlar” diyor.

MADIMAK KIRILMA NOKTASI

Akın: 63 yaşında. 10 yaşında fakirlik üzerine düşünürken dinle ilgilenmeye başlamış. Kuran kurslarına gitmiş, dindar bir yaşam sürmüş. Madımak Olayı’nı hayatındaki dönüm noktası olarak görüyor. Dinle olan ilişkisini ise “Bu iktidar döneminde kesmiş.”

O: Biyomühendislik öğrencisi. "Kendimi bildim bileli ateisttim" diyor.

A: İnançlı. Hafız. Ancak dinin yaşanışıyla ilgili kafasında soru işaretleri var. İnsanların (inanma/inanmama) özgürlüklerini desteklemek için burada. "Müslümanlardan size gelebilecek olumsuzluklar olursa gönüllü olarak göğüslemek isterim” diyor.

DEİSTLER, AGNOSTİKLER, İGNOSTİKLER, PANTEİSTLER VAR

Onur Romano, “Aramızda “Deistler (Tanrı var, din yok, kitap yok), agnostikler (Tanrı var mı yok mu bilinemez), panteistler (Tabiat Ana tanrıdır), apateistler (Tanrı var mı yok mu, ilgilenmiyor), ignostikler (Tanrı tanımlanamadığı için, tanımı yapılamadığı için yok) veya kendisi inançlı ama din özgürlüğünü savunduğu için bize destek verenler var” diyor.

Peki derneğin adı niye Ateizm Derneği? Romano ateizm kelimesinin sık sık küfür aşağılama için kullanıldığını, bu algıyı kırmak için bu kelime altında toplandıklarını söylüyor.

Dernek, çok genç bir dernek. Nisan ayında kuruldu. Ancak başta Milli Gazete olmak üzere her yerde adından çok söz ettirdi. AB nezdinde kabul gördü. Din özgürlüğü toplantılarında Türkiye’deki Diyanet, Ermeni ve Musevi dinini temsilcileriyle aynı masaya oturdu. Ateistlerin uluslararası birliği AAI’ye (Atheist Alliance International) kabul edildi.

Türkiye’de yıllardır ateistlerin örgütlenmesi için mücadele yürütülüyor. Defalarca da girişim oldu. Ama bu dernek ilk. Neden? Romano’ya göre işin sırrı dernekte hiçbir ideolojik tavrın hakim olmaması. Yani ateizm ve hakları konusunda ‘ortak’ siyasi bir mücadele yürütüyor, ancak bunun dışındaki mücadelelerin derneğe taşınmamasını; o mücadelelerin ilgili adreslerde yürütülmesini istiyorlar.

Derneğin faaliyetleri, raporları, tüzüğü açık adresi internet sitesinde, Facebook ve Twitter adreslerinde mevcut. İlgi çeken faaliyetler arasında yürüyüşler, piknikler, yemekler var. Hatta 23 Nisan, 1 Mayıs, 30 Ağustos gibi tarihlerde Ateizm Derneği pankartını açıp yola dökülmüşler. Maksat görünür olmak. Gerçi görüntü başlarda Atatürk Olimpiyat Stadı'nda “Bize her yer deplasman” yazısı açan bozbaykuşları hatırlatıyor ama... Sonunda 19 Mayıs’ta arkalarında binlerle de yürümüşler. Romano, "Bağdat Caddesi Forumu "buyrun siz öne geçin dedi çünkü" diyor.