Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Muğla’nın Datça ilçesinde açıldığı iddia edilen “Türkiye’nin ilk ateist mezarlığı” hakkında mizahi bir internet sitesinde yer alan haber, İstanbul merkezli Ateizm Derneği’ni harekete geçirdi. 

Birkaç gündür sosyal medyanın gündemine oturan, “Türkiye’nin ilk ateist mezarlığının” Datça’da açıldığı yönündeki internette yer alan kurgusal “haberi” değerlendiren Ateizm Derneği kurucu üyelerinden Levent Topakoğlu, haberde iddia edildiği gibi bir ateist mezarlığının henüz açılmadığını, fakat gerçeği yansıtmasa bile söz konusu “haberde” belirtildiği gibi, Türkiyeli ateistlerin bu yönde bir talebi olduğunu söyledi.  

Bireylerin kendi kararı ve vasiyetlerine göre defin işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydeden Levent Topakoğlu, Ateizm Derneği olarak bir ateist mezarlığı açılması için imza kampanyası başlattıklarını duyurdu.

CNN Türk televizyonunda yayınlanan Bugün adlı programda Başak Şengül’ün sorularını yanıtlayan Topakoğlu, sosyal medyada paylaşılan haberin mizahi olsa bile, konuyu bir kez daha gündeme taşımış olmasından ötürü duydukları memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi:

“Medyada her zaman yer bulamıyoruz, fakat bu haber bizim görüşlerimizi de yansıttığı için sevindik. Farklı zamanlarda bu konuyu daha önce gündeme taşımıştık. Mizahi de olsa, sanki gerçekmiş gibi, bunun gündeme getirilmesinden memnun olduk.”

“BIRAKALIM İNSANLAR İSTEDİKLERİ YERE GÖMÜLSÜN”

Türkiyeli bir grup ateistin örgütlenme çalışmaları neticesinde Nisan 2014’te dernek olarak resmen faaliyete başlayan Ateizm Derneği’nin kurucu üyelerinden Levent Topakoğlu, derneğin üye ve destekçilerinden gelen talep üzerine, ateist mezarlığı açılması için bir kampanya başlattıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Üyelerimizin ve destekçilerimizin bu yönde talepleri var. Dolayısıyla bir imza kampanyası başlatıp, yetkili mercilere sunmayı düşünüyorduk. Hazır şu an konu sıcakken, imza kampanyamızı başlatacağız.

Aramızda gömülmeyi sorun etmeyenler de var. Müslüman veya Hristiyanlarla bir arada gömülmekten rahatsız olmayanlar var. Fakat rahatsız olanlar da var. Kaldı ki diğer dinlerden olanlar bazen, ‘Biz ateistlerle yan yana gömülmek istemiyoruz’ diyerek tepki gösterebiliyor. Onların da hoşuna gidecek bir gelişme olacaktır diye tahmin ediyoruz. Bırakalım, insanlar istedikleri yere, istedikleri şekilde gömülsünler. İnsanların kendi vasiyetlerinde belirtildiği şekilde gömülme haklarının korunmasını talep ediyoruz.”