Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu Üyeliği'ne getirilen Zaman gazetesi yazarı Prof. Dr. Mümtazer Türköne, yeni görevini değerlendirdi.

 

Akşam gazetesine konuşan Türköne şunları söyledi: Bu beklenmeyen bir atanmaydı. Bu yüzden sürpriz oldu. Çok abartılacak durum değil. Atatürk ve Atatürkçülük konusunda çok sağlam ölçülere sahibim. Atatürk, tıpkı bayrak gibi, vatan gibi ortak değerimizdir. Ama Atatürkçülük tam bir bağnazlık, yobazlık ve çağdaşlığa kapalılık şeklinde yayılıyor. Bu kavram, ideolojik kavgaların malzemesi olarak kullanılıyor. O'nun saygın hatırasını, mirasını bu kavgalardan kurtarmak lazım.

 

Atatürk'ün bize vasiyeti çok açık; 'Ben geride dogma bırakmadım. Benim mirasım bilim ve akıldır' demiştir. Getirildiğim görev, Atatürk üzerinden yapılan siyaset, ticaret ve çıkar hesaplarına karşı mücadele etmem için uygun bir zemin. Atatürkçülük adı altında yapılanların, Atatürk'le uzaktan yakından ilgisi olmadığını ve Atatürk'e zarar verdiğini düşünüyorum. Yeni görevimde Atatürk'ün itibarını, saygınlığını korumakla uğraşacağım.

 

Mevcut Anayasa'nın 2'inci Maddesi'nde yeralan 'Atatürk Milliyetçiliği' ifadesi, yeni yapılacak Anayasa'dan çıkarılmalıdır. Çünkü bunun ne olduğunu bilen bir Allah'ın kulu yok Türkiye'de. Tanımını kimsenin bilmediği böyle bir kavram, Anayasa metninde yer almamalı.” (Akşam)