Asrın Hukuk Bürosu, müvekkilleri PKK Lideri Abdullah Öcalan ile kardeşi Mehmet Öcalan'ın Pazar günü İmralı'da gerçekleştirdiği aile görüşünün ardından Öcalan üzerinde devam eden tecrit durumuna ilişkin açıklama yaptı.

DİHA'da yer alan habere göre; bürodan yapılan açıklamada, darbe girişimi sonrası İmralı'da yaşananlara dair basın ve medyaya yansıyan haberlere rağmen tecridin sürmüş olmasının Öcalan'ın sağlık ve tutukluluk koşulları üzerindeki endişeleri derinleştirdiği hatırlatılarak, bu şartlar altında tam 2 yıl sonra 11 Eylül 2016 tarihinde Öcalan'ın ailesi ile görüşmesine izin verildiği ve görüşme gerçekleştirildiği kaydedildi.

Açıklamada, uzun bir aradan sonra Öcalan ile görüşülmesi ve sağlık durumunun iyi olduğunun anlaşılmasının önemli bir gelişme olduğu, fakat Öcalan ile İmralı'daki diğer 3 mahkûmun aileleriyle, avukatlarıyla bu denli uzun sürelerle görüştürülmemiş olmasının kabul edilemez olduğu savunuldu.

'GÖRÜŞMELERİ SINIRLANDIRMAK ARAÇSALLAŞTIRMAKTIR'

Açıklamada, "Tecridin bu denli uzun sürelerle ve sistematik uygulanımı, işkence ve kötü muamele yasağının ihlalidir. Ve şu açıktır ki, ayları-yılları bulan görüşme periyotları İmralı sistemine içkin olan izolasyonu kırmamaktadır. En yasal hak olan aile ziyaretini dahi İmralı ve Sn Öcalan'a dair hukuksal, siyasal ve toplumsal taleplerin yoğunlaştığı böylesi dönemlerle sınırlı olarak gerçekleştirmek, temel hakların araçsallaştırılması anlamına gelir" ifadelerine yer verildi.

'ÖCALAN'IN TÜM TEMEL HAKLARI DERHAL TESİS EDİLMELİ'

Beş yılı aşkın bir süreden beri Öcalan ile avukat görüşmesinin gerçekleştirilemediği hatırlatılan açıklamada, "Bu dahi başlı başına tecrit sisteminin devamına, savunma hakkının ihlaline ve İmralı sisteminin hukuk dışılık statüsünün sürdürüldüğüne kanıttır. Temel hak ve özgürlükler hukuksal norm ve değerlerin gereği olmakla beraber, yasal güvence kapsamındadır. Bu çerçevede dönemsel hiçbir gelişme, müvekkillerimizin haklarından yoksun bırakılmasını meşrulaştıramayacağı gibi haklarının tartışma konusu edilmesine dayanak oluşturamaz.

“İmralı'daki müvekkillerimizin yasal güvence kapsamında olan temel haklarının derhal sağlanması elzem durumdadır. Zaman kaybetmeksizin hukuksal sorumluluğun ve insani değerlerin gereği olarak başta ziyaret, savunma ve iletişim hakları olmak üzere tüm temel hakları derhal tesis edilmelidir" denildi.