Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde 54 gündür tutuklu bulunan yazar Aslı Erdoğan için İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Aslı Erdoğan'ın annesi Mine Aydoslu, yazar Semih Gümüş, oyuncu Defne Halman, İstanbul Tabip Odası Genel Kurul Üyesi Dr. İncilay Erdoğan ve çok sayıda kişi katıldı.

"Aslı içerdeyse hiçbirimiz dışarıda değiliz" pankartın asıldığı toplantıya, katılımcılar Aslı Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu tişört giydi.

ASLI ERDOĞAN’IN ANNESİ: RAHAT BİR HAYATI DEĞİL MÜCADELE ETMEYİ SEÇTİ

İlk konuşan Aslı Erdoğan'ın annesi Mine Aydoslu, kızının 25 yıldır gazetecilik ve yazarlık yaptığını, insan hakları savunucusu olarak devamlı mücadele eden biri olduğunu söyledi.

Aslı Erdoğan'ın annesi, "Gazeteciliğe başlamadan önce bilgisayar mühendisiydi. Sonra İsviçre'ye gitti. Atom parçacığı üzerinde 2 sene çalıştı. Dünya çapından iyi bir fizikçiydi. Her şeyden vazgeçerek yazar olmak istedi. Rahat bir hayatı olabilirdi. En azından korkusuz, endişesiz bir hayatı olabilirdi. Ama rahat bir hayatı değil mücadele etmeyi seçti" dedi.

Aslı Erdoğan'ın acıları hep derinden hissettiğini belirten Aydoslu, "Acıların karanlık yanını yazdı hayatı boyunca. Başka türlü hareket edemezdi. Bir insan olarak ezilenlerin yanında oldu. Aslı vicdanın ta kendisidir" diyerek kızını anlattı.

ASLI ERDOĞAN’IN AVUKATI: HUKUKTA YERİ YOK

Türkiye'de hukukun olmadığı ve OHAL'den sonra ise bunun daha da çok derinleştirildiğini belirten Aslı Erdoğan'ın avukatı Erdal Doğan, "Aslı Erdoğan, mantığın kabul etmeyeceği yazılarından dolayı yargılanıyor. Bu durumun hukukta hiçbir yeri yok. Gündem gazetesi kapatıldıktan sonra künyede olan herkes topyekûn emekçileriyle, gazetecileriyle birlikte 'suçlu' haline getirildi" dedi.

ASLI ERDOĞAN'IN SAĞLIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ

İstanbul Tabip Odası Genel Kurul Üyesi Dr. İncilay Erdoğan ise, Türkiye'nin her tarafı açık cezaevi haline geldiğini söyledi. Aslı Erdoğan bugün en büyük sağlık hakkı mücadelesi verdiği için cezaevinde olduğunu dile getiren Erdoğan, "Aslı Erdoğan pankreas yetmezliği yaşıyor ve astım problemi var. Boyun omurlarında daha önceden geçirilmiş operasyonları var. Fiziki olarak cezaevinde tutulması uygun değil" diye konuştu.

Fiziki olarak hastalığı bulunan hiçbir tutsağın cezaevlerinde olmaması gerektiğini dile getiren avukat Erdoğan, "Hepsinin bir an önce özgürlüğüne kavuşması gerekiyor. Sağlığa ilişkin sadece Aslı'dan bahsedersem utanırım, Aslı da muhtemelen kızardı. Zana ve İnan tecrit altında tutuluyor. Ve her görüşmeye gelip gittiklerinde çıplak aramaya maruz kaldıklarını biliyoruz ve reddettiklerinde de işkenceye maruz kalıyorlar" dedi.

Basın toplantısı, oyuncu Defne Halman'ın Aslı Erdoğan'ın kitabından kısa bir metin okumasıyla son buldu.

Kaynak: DİHA