28 Şubat sürecinin canlı tanıklarından biri olan Mehmet Ali Birand, o döneme ilişkin yaşadıklarını hazırlanan bir belgesel filminde anlattı.

İRTİCA KAYGISI

Gazeteci Mehmet Ali Birand, belgeselde o dönem ordunun gazete ve televizyona baskı yaptığını ve yazılarıyla programının durdurulmak istendiğini söyledi. O dönemde yazmış olduğu yazıların asker tabanında oluşturduğu rahatsızlığa vurgu yapan Birand, yapılan brifinglerde Fethullah Gülen hareketi ve Necmettin Erbakan'a yönelik duyulan kaygıları anlattı.

''HÜKÜMET ASKERE BİR ŞEY SÖYLEYEMİYORDU''

Yalçın Doğan'la beraber çıktıkları Tiflis gezisine de vurgu yapan Birand, belgeselde, Mesut Yılmaz'la aralarında geçen ilginç bir diyaloğu da anlattı. Bu diyaloğu ertesi gün köşesinde dile getirdiğini ifade eden Birand, ardından Genelkurmay'ın konuya ilişkin bir açıklama yaparak Mesut Yılmaz'ı yerden yere vurduğunu söyledi. Bu olaydan sonra askerin andıç olayında elinin biraz daha güçlendiğini ifade eden Birand, o dönemde hükümetin askere hiçbir şey söyleyemediğini belirtti.

''ASKERİN BU KADAR DANGALAK OLABİLECEĞİNE İNANMADIM''

O dönemde Genelkurmay'ın bir liste açıklayacağı ve bu listede PKK ile işbirliği içinde olan gazetecilerin ismini açıklayacağı söylentilerinin çıktığına vurgu yapan Birand, bu listede kendi adını görmesini de: ''Ben askerin bu kadar dangalak olabileceğine inanmadım'' şeklinde yorumladı.

İşte Birand’ın anlatımıyla 28 şubat süreci: