Diyarbakır'ın Kulp İlçesi Alacakaya Köyü Keper Mezrası'nda 1993 yılında gözaltına alındıktan sonra kaybolan 11 köylü ile ilgili 7 yıldır soruşturmayı yürüten 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri savcılığı dosya ile ilgili gizlilik kararı verdi. Aileler avukatları aracılığı ile savcılığa başvurarak daha önce arazide buldukları ve Adli Tıp'a gönderilen kemikleri istedi.

ASKERİ SAVCILIK DAVA AÇARSA ÜST RÜTBELİ SUBAYLAR DA YARGILANACAK

Kulp'un Alaca Köyü Keper Mezrası'nda 9 Ekim 1993 tarihinde gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan Mehmet Şah Atala, Nusrettin Yerlikaya, Turan Demir, Behçet Tutuş, Bahri Şimşek, Şerif Avar, Hasan Avar, Salih Akdeniz, Celil Aydoğdu, Ümit Taş ve Abdi Yumuk hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, görevsizlik kararı vererek dosyayı Kulp Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi.

Dosya, Kulp Cumhuriyet Savcılığı tarafından da görevsizlik kararı verilerek 2006 yılında 7'inci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'na gönderildi. Askeri savcılığın dava açması durumunda, 1993 yılında bölgede görev yapan ve aralarında üst rütbeli subayların da bulunduğu askerler yargılanacak.

KONUYLA İLGİLİ AİHM'E AÇILAN DAVADA TÜRKİYE MAHKUM EDİLDİ

2004 yılında 'köye geri dönüş projesi' kapsamında köye dönen köylüler, arazide bazı kemikler buldu. İHD Diyarbakır şubesine haber veren köylülerin detaylı aramasında bulunan kemikler avukatlar aracılığı ile İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda incelenince kemiklerin, kayıplardan Salih Akdeniz ve Behçet Tutuş'a ait olduğu kesinlik kazandı. Konu ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne açılan davada ise Türkiye mahkum edildi.

ASKERİ SAVCILIK GİZLİLİK KARARI ALMIŞ

Diyarbakır 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'ndaki soruşturma 2006 yılından beri devam ederken, askeri savcılığın soruşturma dosyası ile ilgili gizlilik kararı aldığı ortaya çıktı. Soruşturmanın zaman aşımına uğramaması için dosyayı takip eden İHD Diyarbakır Şubesi avukatı Serdar Çelebi, soruşturmanın akıbeti konusunda zaman zaman bilgi almaya gittiği savcılıkta, soruşturma dosyası ile ilgili gizlilik kararının alındığını öğrendi.

AİLELER KEMİKLERİ İSTİYOR

Gizlilik kararının kaldırılması ve soruşturmanın bir an önce sonuçlanmasını isteyen avukat Çelebi, ailelerin de askeri savcılıkta bulunan kemikleri istediğini söyledi. Avukat Çelebi, "Aileler, 20 yıldır bir arpa boyu kadar ilerleme sağlayamayan dosya kapsamında savcılıkta bulunan kemikleri istiyor. Bizde bu konuda başvuruda bulunduk" diye konuştu.