Roboski’de 34 kişinin öldürüldüğü bombardıman hakkında Askeri Savcılığın verdiği takipsizlik kararına itiraz eden Askeri Hâkim Pürtaş, kararın kamu vicdanını tatmin etmeyeceğini belirtti. Pürtaş, ‘kararın adalet duygusuna ve devlete zarar vereceğini’ söyledi.

Şırnak Roboski'de, askeri uçağın 34 kişiyi öldürdüğü bombardımanla ilgili Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı’nın verdiği takipsizlik kararına yapılan itiraz 1’e karşı 2 oyla reddedilirken Hava Kuvvetleri Komutanlığı askeri mahkemesi Başkanı Hâkim Albay Oğuz Pürtaş, çarpıcı bir karşı oy kaleme aldı.

Mahkemenin iki üyesi bombardımana karar veren askeri yetkililerin kaçakçı olan grubu 'terörist' sanma konusunda, “kaçınılmaz bir hataya” düştüklerini savunurken Pürtaş, kararın kamu vicdanını tatmin etmeyeceğini belirterek, “Kısa vadede maslahata ve kamu yararına uygun gözükse de uzun vadede mülkün temeli olan adalet duygusuna ve devlete zarar vereceğini” belirtti.

Askeri mahkeme, Uludure’de hayatını kaybedenlerin ailelerinin yaptığı itirazda yer alan, “Hava harekâtının orantısız ve ölçüsüz olduğu, Cenevre Sözleşmeleri ve BM ilkelerine aykırı olduğu” yönündeki iddialarına karşılık Türkiye’de süren terörist faaliyetlerin Cenevre Sözleşmesi’nde tanımlanan, “silahlı çatışma” olmadığı, tam anlamıyla terörist faaliyet tanımına uyduğunu ifade etmişti. Askeri mahkeme kararında şöyle denildi:

“Olaydaki grubun bölücü terör örgütünün hareket tarzı ile benzer tarzda hareket etmesi nedeniyle terörist değerlendirmesinde bulunan askeri yetkililerin, olay günü gerçekleşen şartlarda yurtdışı askeri müdahalede mevzuatta belirlenen sürece uygun bir şekilde hareket ettikleri, grubun büyüklüğü ve hayvanlarla birlikte büyük bir tehdit oluşturabileceği değerlendirmesi üzerine yapılan müdahalenin orantısız ve ölçüsüz olacağının söylenemeyeceği değerlendirilmiştir. Hava herekatı silahsız siviller olduğu bilinen bir gruba yönelik değil, mevcut istihbarî bilgiler çerçevesinde silahlı terör örgütü mensubu olduğu değerlendirilen bir gruba yönelik icra edilmiştir. Özellikle sivillere yönelik bilinçli ve kasıtlı bir harekat söz konusu değildir.”

Karara karşı çıkan Başkan Hâkim Albay Oğuz Pürtaş ise, “Şüpheliler hakkında nihai kararın ve düşülen hatanın kaçınılmaz olup olmadığı hususundaki değerlendirme” yapma yetkisinin savcıya değil mahkemeye ait olduğunu belirtti. Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre bir suç işlendiği konusunda yeterli şüphe olması durumunda savcının dava açmaya mecbur olduğuna işaret eden Pürtaş, işlenen suçta hukuka uygunluk nedenleri olup olmadığını ancak, mahkemenin değerlendirebileceğine işaret etti.