Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, yoklama kaçakları ve bakayaların yurt genelinde aranmasına başlandığını belirtirken asker kaçaklarına 2 bin 376 lira para cezası kesileceğini duyurdu.

Sivas'ta “Alo 170” Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi'nin açılışına katılan Yılmaz, uzun dönem zorunlu askerlik süresini 15 aydan 12 aya indirdiklerini belirtti ve “Bunu ancak güçlü devlet yapar” dedi.

CNNTürk’ün haberine göre, Türkiye’nin son 300 yılın en güçlü Türkiye'si olduğunu ileri süren Yılmaz, şöyle devam etti:

“Malazgirt'ten bu yana da en güçlü devletini inşallah hep beraber en kısa sürede gerçekleştireceğiz. İstiyoruz ki kimse işsiz kalmasın, herkesin evi işi aşı olsun. Bunları adım adım gerçekleştireceğiz. Amacımız insanların refahını artırmak. Hayat standartlarını yükseltmek. Adil huzurlu bir yaşam ortamı sağlamak.

“Askerliği üç ay kısalttık. Bunu ancak güçlü devlet yapar. Devlet diyor ki, üç ay daha bana az çalış. Yani bunun başka ifadesi; üç ay daha kendine çalış. 

“Dolayısıyla devlet güçlendikçe vatandaşına daha çok hizmet verecek, daha çok vatandaş kendisine hizmet etmesini isteyecek. Devlette vatandaştan topladığını, aldığını vatandaşına hizmet olarak verecek.

“Jandarma Genel Komutanlığı'nca Eylül ayından başlamak üzere ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nce de Ekim ayından başlamak üzere artık yoklama kaçağı ve bakayaların yurt genelinde aranması işlemeleri başlatıldı. Yoklama kaçağı ve bakayalara uygulanan idari para cezaları işlenen fiilin süresine göre de artmaktadır.

“Yani bu suçu işledikten sonra bile kendisi gelip, 'Bu görevi yapmak istiyorum' dediğinde, o zaman idari para cezası çok az. Eğer sen değil de jandarmada ya da polisteki kardeşim seni bir şekilde getirmişse o zaman bu çok daha fazla hatta üçe katlandığı olmaktadır.

“Mesela iki yıla kadar yoklama kaçağı olan bir kardeşim işlemlerini kendiliğinden tamamladıysa 593 TL idari para cezası ödüyor. Ancak eğer güvenlik güçlerince yakalanıp getirilmişse 2 bin 376 TL idari para cezası ödüyor. Bu süre uzadıkça bu daha da artıyor.

“Bir yıldan fazla yoklama kaçağı ve bakaya suçlarından kesinleşmiş idari para cezası bulunanlar da mahkemeye sevk ediliyor. Dolayısıyla da hiç bir vatandaşımızın gerek idari para cezasına, gerekse de hiç bir hapis cezasına muhatap olmasını istemeyiz. Ve askerlik işlemlerinde zamanında yaptırmaları vatandaşlık görevi ve kendisi açısından da çok daha önemlidir diye düşünüyoruz."