Mardin İl Jandarma Komutanlığı’nın, gözaltına alınan 24 kişi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na “Gizli” ibareli yazı göndererek 20 kişinin tutuklanması talimatını verdiği belgeler ortaya çıktı.

Belgelere göre Jandarma bunla da yetinmedi, gözaltına alınmayan 6 kişi hakkında da yakalama kararı çıkarılarak tutuklanmalarının “uygun” olacağını talep etti. Savcı ise askerin bu ‘talimatını’ yerine getirdi.

Dihaber’den Deniz Tekin’in aktardığına göre, Mardin İl Jandarma Komutanlığı’nın Mardin Cumhuriyet Başsavcılığına 45 sayfalık “Gizli” ibareli bir yazı gönderdi.

İSTİHBARİ BİLGİLERLE TUTUKLAMA İSTEDİ

Mardin İl Jandarma Komutanlığı, 2016/7406 sayılı soruşturma kapsamında gözaltına alınan 24 kişinin Mardin Adliyesine sevk edildiği 30 Kasım’da Mardin Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği 45 sayfalık “Gizli” ibareli ASYŞ: 0410-4889-16/ sayılı “Sevk” konulu yazıda, yargılamada delil olarak kabul edilmeyen istihbarı bilgiler üzerinden değerlendirme yaparak, gözaltına alınan kişilerin tutuklanmasını istedi.

Jandarma, gözaltına alınmayan kişiler hakkında ise tutuklanmalarına yönelik yakalama kararı çıkarılmasını istedi.

Başsavcılığa gönderilen yazıda, 32 kişinin kimlik ve adres bilgilerine yer verilerek, bu kişilerin “Örgüt propagandası yapmak”, “Suçu ve suçluyu övmek” ve “Örgütün talimatları doğrultusunda örgüt adına eylem ve faaliyetlerde bulunmak” suçunu işlediği belirtildi.

Yazının devamında 2015 ile 2016 yılları arasında Mardin ilinde yaşanan çatışmalar, bombalı saldırılar ve eylemlere yer verildi.

JANDARMA TUTUKLANMALARINI UYGUN GÖRDÜ!

Yazının “sonuç ve değerlendirme” başlıklı kısmında 32 kişi hakkında toplanan istihbari bilgilere yer vererek her bir kişi için ayrı ayrı değerlendirmelerde bulunuldu.

Yazıda, bu kişilerin PKK’lilerle görüştükleri, onlara yardım ettikleri, örgütsel faaliyette bulundukları, bazılarının çocuklarının PKK’ye katıldığı, özyönetim ilanlarına destekte bulundukları ileri sürüldü.

Bazı kişiler hakkında ise soruşturma açıldığı, gözaltına alınıp serbest bırakıldıkları belirtildi.

Yazıda, 20 kişinin isimleri altında yapılan değerlendirmenin sonuç bölümünde şu ifade kullanıldı: “Kırsal alanda faaliyet gösteren örgüt mensuplarının eylem öncesi, keşif çalışmalarında, eylem sonrası kırsal alana kaçışlarında yol güzergâhlarında ve arazi üzerinde gözcülük/rehberlik/eskortluk yaptığı yönünde bilgiler elde edildiğinden şahsın serbest kalması durumunda belirtilen suçları işlemeye devam edeceğinden TUTUKLANMASININ uygun olacağı değerlendirilmektedir.”

GÖZALTINA ALINMAYANLARIN DA TUTUKLANMASINI İSTEDİ

Yine yazıda, soruşturma kapsamında gözaltına alınmayan ve davanın iddianamesinde isimleri yer almayan Tahir Adal, Devran Şanlı, Dildar Sol, Turan Alataş, Hakan Gezer, Mehmet Halis Aktaş hakkında ise “PKK’ye yardım ettikleri” öne sürülen istihbari bilgiler verildi. Bu bilgi notunda şöyle denildi: “Şahsın serbest kalması durumunda belirtilen suçları işlemeye devam edeceğinden hakkında YAKALAMA kararı çıkartılarak, TUTUKLANMASININ uygun olacağı değerlendirilmektedir.”

Bu kişiler ile ilgili davanın iddianamesinde herhangi bir bilgi yer almazken, akıbetleri konusunda da bilgi edinilmedi. Yine iddianamede ismi yer almayan ancak jandarmanın gönderdiği yazıda yer alan Agit Mustafa Oçal, Yaşar Acabe hakkında istihbari bilgiler verilerek, bu kişiler konusunda değerlendirme yapılmadı. Bu kişilerin tutuklanıp tutuklanmadığı veya haklarında soruşturma açılıp açılmadığı konusunda bilgi edinilemedi.

20 KİŞİDEN 15’İ TUTUKLANDI

Savcılığa gönderilen yazıda “tutuklanması” istenen Abdulhamit Aksoy, Bedran Savucu, Mehmet Bilgen, Mehmet Sıdık Aksak, Ramazan Özdoğan, Bedirhan Eye, Cengiz Gezer, Mehmet Şirin Eye, Nurettin Ektiren, Tarık Ektiren, Bedirhan Ektiren, İbrahim Ektiren, Ersin Bedirhanoğlu, Muharrem Yesin ve Ferat Adal, “üzerlerine atılı suçun vasfı ve mahiyeti kuvvetli suç şüphesi” gerekçe gösterilerek Mardin 2. Sulh Ceza Hâkimliği’nin 30 Kasım 2016 tarihli kararıyla tutuklandı. Tutuklanması istenen Mahmut Aktaş, İnsan Demir, Hamdullah Duran, Semih Bilgen ve Sedat Mercan ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

23 YILA KADAR HAPİS İSTENDİ

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, 15’i tutuklu 24 kişi hakkında “Örgüte üye olmak” ve “Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak veya el değiştirmek” suçlarından 7.5 yıldan 23’er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

İddianamede, sanıkların Mardin kırsalında bulunan PKK üyeleriyle irtibatta oldukları ve örgüt adına çalışmalarda yer aldıkları ileri sürüldü. Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugüne kadar 3 duruşması görülen davada, 15 tutuklu sanıktan 11’i tahliye edilirken Muharrem Yesin, Ferat Adal, Semih Bilgen ve Abdulhamit Aksoy halen tutuklu yargılanıyor.

(Kaynak: Dihaber)