Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu askerlerin Tel Abyad’ın batısında bulunan Gire Sor köyü yakınlarından Türkiye'ye geçmek isteyen Rojavalıları taradığı iddia edildi. 2 kadın olay yerinde yaşamını yitirirken, hayatını kaybeden 15 yaşındaki Mihemed Hesen Bunyamin isimli çocuğun vücudundan 10 mermi çıkarıldı.

DİHA'nın haberine göre, önceki gün yaşanan olayda zırhlı araçlar 40 kişilik sivil grubu taradı. Açılan ateş sonucu isimleri öğrenilemeyen 2 kadın sınırda yaşamını yitirirken, aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 9 kişi de yaralandı. Yaralıların büyük bir bölümü Kobani’deki Emel Hastanesi’ne kaldırılırken, durumu ağır olan 4 kişi ise Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan geçirilerek Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. 1 kişinin tedavisine burada devam edilirken, durumu ağır olan 2 kişi Urfa kent merkezindeki hastanelere sevk edildi. Vücuduna en az 10 mermi isabet eden Mihemed Hesen Bunyamin isimli 15 yaşındaki çocuk ise kaldırıldığı Suruç Devlet Hastanesi’nde aşırı kan kaybı nedeniyle yaşamını yitirdi.

"BİR KATLİAM TASARLANDI"


Otopsi yapılmak üzere Urfa Adli Tıp Kurumu’na gönderilen oğlunun cenazesini Tel Abyad’a bağlı Ayn-el Aruz köyüne götürmek üzere Şanlıurfa’ya gelen baba Hesen Bunyamin, olayı katliam olarak niteledi. Askerlerin sınıra yaklaşan 40-50 kişilik sivil insan grubunu Rojava topraklarında gözünü kırpmadan mermi yağmuruna tuttuğunu anlatan Hesen Bunyamin “Çok sayıda kişi yaralandı. Ölenler de vardı. Oğlum da onlardan biriydi. Hiçbir suçu ve günahı yokken vuruldu. Üstelik Rojava topraklarında vuruldu. Ve kaçakçılara yaptıkları gibi değil, vücudundan 10 mermi çıktı. Bu da gösteriyor ki bu kurşun yağmuruyla bir katliam tasarlanmış” dedi. AKP hükümetinin IŞİD’e karşı tutumuna dikkat çeken Hesen, şunları söyledi:

“Tüm sınır hattında DAİŞ (IŞİD) çetecileri tüm dünyanın gözü önünde elini kolunu sallayarak dolaşırken bir şey yapmayan asker ve Türk devleti, 15 yaşındaki bir çocuğa 10 mermi sıkıyor. Diyelim ki Türkiye’ye geçmeye çalışıyordu, diyelim ki kaçakçıydı. Yapılması gereken bu mudur? Nerde insanlık değerleri, evrensel hukuk kuralları? Sadece benim çocuğum değil şu ana kadar DAİŞ’e sesini çıkarmayanlar bu sınırlarda yüzlerce günahsız insanı katletti.”

AİHM'E GÖTÜRÜLECEK

Yaşanan katliamı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağını belirten Hesen “Bu insanlık dışı katliamı AİHM’e götürüp bu sebepsiz, suçsuz yere katledilen insanların, Kürt gençlerinin sesini dünyaya ulaştıracağım” şeklinde konuştu.

(Kaynak: DİHA / Fotoğraf: Evrensel)