Asker Hakları Platformu Temsilcisi Tolga İslam, kışlalarda yaşanan asker ölümleriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Askerlikte kötü muameleye uğradığı iddiası ile başvuran her 12 askerden biri intiharı düşünüyor” dedi.

2012'DE 69 İNTİHAR

Etkin Haber Ajansı’nın (ETHA) İslam’la yaptığı söyleşide, Milli Savunma Bakanlığı’nın 2012’de yaptığı açıklamaya göre, o yıl içerisinde 69 intihar gerçekleştiği hatırlatarak, 2013’te ise herhangi bir resmi açıklama yapılmadığına dikkati çekti.

ASKERDEKİ İNTİHAR ORANI SİVİLDEKİNİN 2,5 KATI

Asker Hakları Platformu’nun geçtiğimiz Haziran ayında hazırlanan raporunu hatırlatan İslam, en iyimser tahminle 20-25 yaş arası erkeklerin askerdeki intihar oranının sivildeki intihar oranına göre 2,5 kat daha fazla olduğunu söyledi.

İslam ayrıca şöyle konuştu: “Genelkurmay’ın açıklamalarına göre, 2011’de zorunlu askerler arasında kaba intihar hızı yüzbinde 14. TÜİK verilerine göre ise askerlik yaş grubundaki yani 20-24 yaş erkekler arasındaki intihar oranı ise yüz binde 5,5.

12 ASKERDEN BİRİ İNTİHARI DÜŞÜNÜYOR

İslam, Asker Hakları Platformu’nun yayınladığı yıllık raporlarda, intihar konusuna ayrı bir yer ayrıldığını kaydetti. İslam, kendilerine kötü muameleye uğradığı iddiası ile başvuran her 12 askerden birinin intiharı düşündüğünü aktardı.

KÖTÜ MUAMELEYE UĞRAYANLARA ÇAĞRI

Asker Hakları’nın 2011’den beri faaliyette olduğunu ifade eden İslam, zorunlu askerlik sırasında insan hakları ihlaline uğradığını düşünenlerin başvurularını kabul ettiklerini belirterek, askerliği sırasında kötü muameleye uğradığını düşünen herkesin ‘Asker Hakları Platformuna’ başvurmaları için çağrıda bulundu.

Söyleşinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.