IŞİD'e bağlı silahlı gruplar, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nu işgal etti, Başkonsolos Öztürk Yılmaz dahil, tüm konsolosluk personeli ve ailelerini rehin aldı. Ancak Ankara'da yapılan değerlendirmelerde, IŞİD'in "Türkiye'yi doğrudan hedef almadığı" sonucuna ulaşıldı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Türkiye’nin bir hedef halinde görülmediği açıktır. Ama konsolosluğa yapılan saldırı elbette Türkiye’ye ayrıca bir anlamı olduğunu göstermez. Hedef noktasında değiliz, bunu açıkça söyleyebilirim" dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Konsolosluğun hedef alınabileceğine ilişkin bilginin Ankara'da mevcut olduğunu söyledi. Arınç, "Neden Konsolosluk işgal edilmeden önce boşaltılmadı" sorularını ise şöyle yanıtladı: Konsolosluğu boşaltalıp bayrağı indirip sıvışalım gidelim. Böyle bir şey olsa Türkiye ne hale gelirdi? O zaman siz bize ne söylerdiniz? Biz son noktaya kadar olayları takip edip içerdeki insanların hayatlarının endişesi için en doğru kararı verdiğimizi düşünüyorum.

Arınç, MHP Milletvekili Sinan Oğan'ın gündeme getirdiği, "Ankara'da konsolosluktaki güvenlik görevlilerine direnmeyin talimatı verildi" iddiasını da yanıtlayan Arınç, "somun pehlivanlığı yapmıyoruz" dedi.

Arınç, "Eller tetikte beklenmeye başlanmıştır ama kadınlar, çocuklar var. Somun pehlivanlığı yapmıyoruz. Can güvenliği tehlikeye düşer, bilmiyor musunuz? Akıl, yöntem, dış politika onlara çatışın talimatı mı verir, yoksa güvenli bir şekilde terk edin talimatı mı" dedi.
Arınç, Türkiye'nin "sıvışalım, gidelim" mantığıyla konsolosluğu boşaltmadığını da vurguladı.

Konsolosluk İŞID tarafından işgal edilmeden önce, görevlilerin tüm belgeleri imha ettiği de basına yansımıştı. Arınç bu haberleri de,"içeride yapılması gereken her şey yapılmıştır" sözleriyle doğruladı.