Van - Türkiye-Kazakistan maçından sonra, ''Golü Türkiye'de yaşayan tüm halkların şehit olan evlatlarına hediye ediyorum' şeklindeki açıklaması yankı uyandıran futbolcu Arda Turan'ın kuzeni KESK’e bağlı Eğitim Sen üyesi Öğretmen Cengiz Tan'ın 1998 yılında Erek Dağı'nda JİTEM tarafından kaçırıldığı iddia edildi.

ANF’den Bilal Mutlu’nun haberine göre, Eğitim-Sen üyesi olan Cengiz Tan'ın 1998 yılında kaçırılmasıyla ilgili olarak, dönemin Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Hasan Çiftçi, olayın bölgede yaşanan benzer birçok olay gibi karanlık ve faili meçhul kaldığına dikkat çekti. Çiftçi'nin açıklamaları, basının, "Arda Turan'ın kuzenini PKK kaçırdı" şeklindeki iddialarını tartışmalı hale getiriyor.

Nitekim ne Cengiz Tan'ın eşi Filiz Tan ne de o dönemi yaşayanlar böyle bir iddiada bulunuyor. Dönemin tanıkları Tan'ın Eğitim-Sen'li olduğu için JİTEM tarafından kaçırılş olma ihtimali üzerinde duruyor. Arda Turan'ın kayıp kuzeninin fotoğrafı ise Eğitim Sen Van Şubesi'nde hala asılı duruyor.

AKTİF BİR SENDİKACI

1995 yılında Van Çıraklık Eğitim Merkezi'nde torna tasfiye öğretmeni olarak çalışmaya başladıktan sonra, Van'da kısa sürede sevilen Cengiz Tan Eğitim Sen'e üye olmasının ardından sendikal faaliyetlere etkin bir şekilde katıldı. 16 Mayıs 1999 tarihinde görev arkadaşı İbrahim Tanrıoğlu ile birlikte Erek Dağı'nda gittikleri piknik sonrası aileleri ile birlikte 5 kişi tarafından kaçırıldı. Tan ve Tanrıoğlu'nu kaçıranlar bir süre sonra öğretmenlerin ailelerini serbest bırakırken, Tan ve Tanrıoğlu'nu yanlarına alarak gittiler.

Olay gününden sonra Tan ve Tanrıoğlu'ndan bir daha haber alınamazken, Tan'ın eşi Filiz Tan'ın yaptığı başvurular sonuçsuz kaldı. Yapılan tüm aramalara rağmen iki öğretmenin izine rastlanamadı. Onlardan geriye sadece kıyafetleri ve bir yüzük kaldı.

FİLİZ TAN İHD'YE BAŞVURUDA BULUNDU

Filiz Tan'ın eşinin bulunması için İHD Genel Merkezi'ne yaptığı başvuru üzerine İHD'nin hazırladığı yazı şöyle:

"16.05.1999 tarihinde Van ili, Erek Dağı, Sarmaç Köyü mevkiinde kaçırılan öğretmen Cengiz TAN'ın eşi Filiz TAN, derneğimize başvurmuştur. Filiz Tan anlatımları ve basında çıkan haberlere göre olay şöyle gelişmiştir. "Olay günü, Cengiz öğretmen arkadaşımız İbrahim Tanrıoğlu, ben ve 10 aylık çocuğumuzla gezintiye çıkmıştık. Saat 15.00 civarında yanımıza gerilla kıyafeti giymiş 5 kişi yanaştı. Bir tanesinin kıyafeti pantolon ve gömlek şeklindeydi. Bize ARGK gerillaları olduklarını söylediler. Civarda piknik yapan diğer köylüleri de yanımıza getirmeye başladılar. Daha sonra 10-15 dakika Kürtçe ve Türkçe propaganda yaptılar. Biz öğretmen olduğumuzu söylediğimiz ve kimliklerimizi de gösterdiğimiz halde bize 'inanmadıklarını' söylediler. Saat 18.00 civarında eşim Cengiz Tan ve arkadaşımız İbrahim Tanrıoğlu'nu götüreceklerini, 'öğretmen olduğunuza inanmıyoruz, birkaç gün misafirimiz olacaksınız. Öğretmen olduğunuza inandığımızda hiç merak etmeyin bırakacağız' dediler. Olayın üzerinden iki ay geçmesine rağmen eşimin akibeti ile ilgili herhangi bir haber alamadım. Eşimin sağlığından ciddi olarak endişe duymaktayım."

PKK: TAN DEVRİMCİYDİ

Olaya ilişkin bilgi veren PKK kaynakları ise Cengiz Tan'ın devlet güçleri tarafından kaçırılarak infaz edildiğini iddia ettiler. PKK kaynakları ANF’ye''Tan, bir Eğitim Sen üyesi. Başından beri devrimci ve yurtseverlerin kurduğu Eğitim Sen üyelerine yönelik hiçbir eylemimizin olması söz konusu değildir. Nitekim Cengiz Tan o dönem aktif bir sendikacı ve devrimci faaliyetlerde bulunduğunu biliyoruz. Cengiz Tan itirafçıların da aralarında yer aldığı Jitem tarafından kaçırılmıştır. Olayı PKK'ye mal edenleri kınıyoruz. Bunu yazıp çizenler de gerçekleri saptırıyor'' dediler.