Soma madenindeki iş cinayeti başta olmak üzere maden kazalarını araştırarak gerekli iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri Manisa'ya gitti.

Komisyon başkanı AKP Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, komisyon üyeleriyle iki gün Soma'da araştırma yapacaklarını belirterek, kaza yerini görmek istediklerini ancak teknik nedenlerle madene birkaç ay giremeyeceklerini ifade etti.

Bianet'te yer alan habere göre Soma'da önce vatandaşları ziyaret ederek ailelere başsağlığı dileyeceklerini, ardından olay yerini de görerek, kazadan kurtulan işçileri dinleyeceklerini belirten Alaboyun, soruşturma değil araştırma komisyonu olduklarını belirtti.

"Daha sonra da devletin kurumlarını Ankara'da tek tek çağırıp dinleyeceğiz. Belki onlar bize madencilik sektöründe bundan sonra neler yapılması gerektiğinin önünü açacaklar. Onunla ilgili belki dağınık mevzuatı bir araya getireceğiz, yeni mevzuat, yeni yasa teklifi önerebileceğiz.

"Araştırma komisyonuyuz, soruşturma komisyonu değiliz. Bazen bizi soruşturma komisyonuyla karıştırıyorlar. Biz burada bir savcı gibi görev yapmayacağız. Araştıracağız, olayı olduğu gibi bütün yönleriyle ortaya koyacağız. Bizim ortaya koymuş olduğumuz bütün bilgiler, belgeler, deliller belki savcıların veya soruşturanların ellerini güçlendirecek bir şeyler olabilir.

"Nasıl bir Van depremi sayesinde bütün Türkiye'de bir kentsel dönüşüm için yasal bir altyapı oluşturuldu, şu an on binlerce, yüz binlerce bina yıkılıyor, yeniden yapılıyorsa, Soma'da kayıplarımızın, şehitlerimizin vermiş olduğu üzüntü ve acı ama onlar bizi harekete geçirmesi sayesinde de inşallah bir daha kaza olmaması için her türlü altyapıyı hazırlayacağız.''

Komisyon Başkanlığına Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Aksaray milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Başkan Yardımcılığına AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, sözcülüğe AKP Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, katip üyeliğe AKP Adana Milletvekili Fatoş Gürkan seçildi.

Komisyonun ilk toplantısında muhalefet partileri tüm dvan üyelerinin AKP'li olmasını eleştirmişti.