Avrupa Irkçılık Karşıtları Taban Hareketi (EGAM) Başkanı ve Avrupa Parlamentosu üyesi Benjamin Abtan, Avrupa Parlamentosu parlamenterlerinden oluşan 15 kişilik heyetlerinin Diyarbakır ve Mardin’de 3 gün süren temaslarına ilişkin izlenimlerini aktardı.

Abtan Erdoğan’ın “Mülteciler üzerinden yaptığı şantaj, Avrupa milliyetçiliğinden dolayı işe yarayabiliyor” dedi ve ekledi: “Avrupa’daki milliyetçi siyaset ile Türkiye’deki milliyetçi siyaset arasında ittifak oluşmuş durumda.”

Avrupa Parlamentosu üyesi Abtan, bölgede yaşananların kamuoyuna aktarılmasının engellenmek istendiğini de söyledi.

Abtan, “Nusaybin’de tam olarak neler olduğunu görebildik. Biz bunları durdurmak için çalışacağız. Kürt halkının direnmekte kararlı olduğunu gördüm. Acı ve şiddet ortamında halk umutlu değil, ama buna rağmen insanlarda çok onurlu bir duruş görüyorum. Acılarını ifade ediyorlar, ama nefret göstermiyorlar. Çok güçlü bir şekilde dayanışma talep ediyorlar” dedi.

Abtan, uluslararası alanlarda baskı kurarak Kürtlerin taleplerini dillendireceklerini kaydetti.

Abtan, Avrupa’da yayın yapan Med Nûçe televizyonunun ve Türkiye’de muhalif kanalların kapatılmasından habersiz olduklarını, durumdan Türkiye’ye gelmeleriyle bilgi sahibi olduklarını dile getirdi.

Abtan, “Sansür devlet politikasıdır. Burada yaşananların görünmesini engellemek istiyor. Bu bizi şaşırtmadı. Avrupa’ya döneceğiz, Erdoğan’ın sansürünü engellemek için girişimlerde bulunacağız. Çünkü Avrupa’nın yapması gereken, Erdoğan’ın politikalarını izlemek değil, demokrasi mücadelesine destek sunmaktır. Kürdistan’da yaşananlar sansür politikalarından dolayı görünmüyor. Ancak Kürdistan’da dinlediğimiz insanların sesini Avrupa’da duyuracağız”

‘BARIŞ SANSÜR İLE SAĞLANMAZ’

Bölgede yaşanan çatışmalı süreci ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın barış çağrısını değerlendiren Abtan, Kolombiya barış antlaşmasının Türkiye’de sağlanabileceğini, ancak Türkiye’de hakim mantığın barışa hazır olmadığını dile getirdi.

Abtan, “Silahlar bırakılsın, ancak baskının devam etmesiyle barış sağlanmaz. Baskının da son bulması ve herkesin demokratik haklarının verilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

‘ERDOĞAN AVRUPA’YA ŞANTAJ YAPIYOR’

Avrupa’nın Türkiye’de yaşanan gelişmelere karşı umursamazlık içerisinde olduğuna işaret eden Abtan, “Suriye-Irak meselesi odak noktası ancak Erdoğan Avrupa’ya şantaj yapmakta. Mülteciler üzerinden yaptığı şantaj, Avrupa milliyetçiliğinden dolayı işe yarayabiliyor. Avrupa’daki milliyetçi siyaset ile Türkiye’deki milliyetçi siyaset arasında ittifak oluşmuş durumda. Her iki aktör bir birini güçlendiriyor. Otoriterleşmeye yaklaşan ve demokrasiden uzaklaşan ittifaktan dolayı bir birini besliyorlar” şeklinde değerlendirdi.

(Kaynak: Gazete Karınca)