Avrupa Parlamentosu (AP) 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan ve Avrupa ülkeleri ile Türkiye’ye Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıma çağrısında bulunan tasarıyı bugünkü oturumunda kabul etti.

Avrupa Birliği (AB) sınırları içerisinde yaşayan 450 milyon kişiyi temsil eden 736 parlamenterin görev yaptığı AP’nin oyladığı tasarıda, Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümünde, soykırımın AB üyesi ülkeler ve Türkiye tarafından kabul edilmesi ve resmen tanınması tavsiye ediliyor. Tasarıda ayrıca, 1915’te yaşananların Türkiye kamuoyu için de açıklığa kavuşturulması bakımından tüm arşivlerin erişime açılması çağrısında bulunuluyor.

Tasarıda, Osmanlı İmparatorluğu’nda 1.5 milyon masum Ermeninin hayatını kaybettiği kaydedilerek 1915’te yaşananların soykırım olduğu vurgulanıyor. İnsanlığa karşı tüm suçlar ve soykırımlar kınanırken bunların inkârına yönelik her türlü teşebbüs esefle karşılanıyor.

Türkiye, 100. yıl anmalarını fırsat olarak değerlendirerek arşivlerini açmaya, geçmişiyle yüzleşmeye ve Ermeni Soykırımı’nı tanımaya yönelik çabalarını sürdürmeye, böylelikle Türk ve Ermeni halkları arasında gerçek uzlaşma yolunu açmaya teşvik ediliyor.

Tasarıda kabul edilen başlıklar özetle şöyle:

Türkiye ve Ermenistan, Avrupa ulusları arasındaki başarılı uzlaşma örneklerini kullanmaya ve halklar arası işbirliğini odağa yerleştiren bir gündem izlemeye davet ediliyor.

Türkiye ve Ermenistan arasında imzalanan protokollerin önkoşulsuz şekilde onaylanıp uygulanması ısrarla tavsiye ediliyor. Türkiye-Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik sivil toplum inisiyatiflerine destek veriliyor.

Türkiye’nin kültürel mirasın korunmasına ilişkin yasal yükümlülüklerine saygı göstermesi talep ediliyor. 1915 Ermeni Soykırımı’yla birlikte geçen yüzyılda yıkılan ya da el konularak harabeye dönen Ermeni kültürel mirasın envanterinin çıkarılması isteniyor. 

Soykırımların ve insanlığa karşı suçların zamanında önlenmesinin ve etkili şekilde cezalandırılmasının uluslararası toplumun ve AB’nin ana önceliklerinden olması gerektiği belirtiliyor.

Soykırımların kurbanları için Uluslararası Avrupa Anma Günü oluşturulması öneriliyor.