Evrensel'in haberine göre, Gaziantep 4’üncü Organize Sanayi Bölgesindeki Güneydoğu Galvaniz fabrikasında patlama meydana geldi. Olayda en az 7 işçi öldü, 2 işçi kayıp, 13 işçi ise yaralandı.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker, “Galvaniz fabrikasında yaşanan patlamada 5 Türk, 2 Suriye uyruklu vatandaş hayatını kaybetti” dedi.

Antep’teki patlamada ölen işçiler arasında Suriyeli kaçak işçilerin de olduğu iddia edildi.

'PATLAMANIN NEDENİ GAZ SIKIŞMASI'

İtfaiye Şube Müdürü Ali Bozoğlan, yeni ısı kazanının kurulması sırasında deneme yapılırken gaz sıkışması nedeniyle patlama yaşandığını ifade etti. Patlamaya ilişkin başlatılan soruşturmada kazanı kuran mühendis Berat Geyik’in gözaltına alındığı belirtildi. Patlama nedeniyle cesetlerin çoğu parçalanmış olduğu için ölü sayısı hakkında net bir bilgi verilemiyor. 7 işçinin ağır yaralandığı patlamada bir işçiye ise henüz ulaşılamadı. 75 bin metrekare alana kurulu olan fabrikada galvaniz bölümünde 60 işçi çalışıyordu.

ÖLENLER ARASINDA SURİYELİLER DE VAR

Güneydoğu Galvaniz Fabrikası’nın imalat bölümünde çalışan bir işçi patlamayı ve yaşananları Evrensel gazetesine anlattı. Galvaniz bölümüne yeni bir buhar makinesi takıldığını anlatan işçi “Asıl patlama da bu yeni buhar makinesinden kaynaklı yaşandı. Bu buhar makinesi  patlayınca hemen yanında olan 400 derece ısıya sahip galvaniz kazanını patlatmış” dedi.

Fabrikada çok sayıda Suriye kökenli kaçak işçi çalıştırıldığını belirten işçi “Ölen işçiler arasında Suriye kökenli olanlar da var” dedi.

PATLAMA ISITMA SİSTEMİNDE OLDU

Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Başar Küçükparmak, galvaniz kaplamanın yapıldığı havuzu ısıtan sistemde bir patlama olduğunun tahmin edildiğini kaydetti. Teknik bir inceleme yapılmadan bir açıklama yapmanın doğru olmadığını anlatan Küçükparmak, tahminlerini şu sözlerle ifade etti; “Buhar kazanı patlaması deniyor. Buhar kazanı yok orda. Burası galvaniz kaplama işi yapıyor. Aydınlatma, elektrik direklerinin galvaniz kaplamasını yapıyor. Bu kaplamanın yapıldığı 6 metre uzunluğunda 2-3 metre derinliğinde ve genişliğinde havuzlar var. Bu havuzların belli bir sıcaklıkta tutulması gerekiyor. Bunu ısıtmak için bir sistem var. Patlama burada meydana gelmiş. Dogal gaz diye tahmin ediliyor.”

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2012 yılında  en az 867 işçi hayatını kaybetmişti.

1 AYDA 23 İŞÇİ ÖLDÜ

2013 yılında da 7 Ocak’ta TTK Kozlu Müessesinde 8, Zonguldak’taki diğer madenlerde ayrı zamanlarda 2, Kocaeli’de 1, Çanakkale’de 1, İstanbul Tuzla’da 1, Bursa Gemlik’te 1, Karabük’te 1 ve son olarak da Gaziantep’te 7 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.