IŞİD üyeliğinden yakalanan ve tutuklanarak cezaevine gönderilen Antep’te on, Kilis’te iki ve Konya’da dört kişi, suçun vasfının değişme ihtimali ve kuvvetli suç şüphesinin bulunamaması nedeniyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Geçen hafta Antep’te tutuklu bulunan 9 IŞİD’cinin de tahliye edilmesinin ardından bir haftada tahliye edilen IŞİD’ci sayısı 25’i buldu.

Hüseyin Şimşek’in Birgün’de yer alan haberine göre, Antep’teki 'terör davalarına' bakan 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, 3 ayrı dosyada aralarında Türkiye vatandaşlarının da bulunduğu toplam 10 IŞİD’ciyi tahliye etti.

 “IŞİD terör örgütü” üyesi olmak suçundan üç ay önce tutuklanan sanıklar, çıkarıldıkları ilk mahkemede, suçun vasfının değişme ihtimali ve kuvvetli suç şüphesinin bulunamaması nedeniyle tahliye edildi.

Mahkeme, sanıklara adli kontrol işlemi de uygulamadı. Geçtiğimiz hafta gözaltına alınan ikisi Türkiye vatandaşı 9 kişinin adli kontrol talebi ile serbest bırakılmasının ardından bir hafta içerisinde Antep’te serbest kalan IŞİD’çi sayısı 19’a yükseldi.

Dağıstan’dan gelerek IŞİD’e katılmak isterken Ağustos ayında Kilis sınırında yakalanan ve dört aydır Adana’da cezaevinde bulunan Aliyev çifti de çıkarıldıkları ilk mahkemede serbest bırakıldı.

 Adana’da tutuldukları cezaevinden Kilis Ağır Ceza Mahkemesine Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile bağlanan sanıkları adli kontrol talebi uygulamadan tahliye eden mahkeme heyeti, Aliyev çiftine tahliyeleri için bin lira kefalet ücreti belirledi.

 IŞİD’çi karı kocanın tahliye olma gerekçesi, Antep’te tahliye olan IŞİD’cilerde olduğu gibi suçun vasfının değişme ihtimali ve kuvvetli suç şüphesinin bulunamaması olarak belirtildi.

CANLI BOMBAYA TAHLİYE

Konya’da ise 25 Temmuz günü aralarında iki kardeşi Suriye’de IŞİD saflarında öldürüldükten sonra canlı bomba olmak istediği tespit edilen F.K.’nin de bulunduğu tutuklanan 16 sanık 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.

Mahkeme, aralarında canlı bomba olmak isteyen F.K.’nin de bulunduğu dört IŞİD’ciyi serbest bıraktı. Mahkeme, serbest kalanlar hakkında adli kontrol kararıyla tahliye edildi.