Serhat Korkmaz / Bianet

 

Eylem sırasında Ferhat Encü'nün şu cümlesi yankılandı "Roboski'ye adalet için yürüyün"

 

Ankara Abdi İpekçi Parkı girişindeki kaldırımda toplanmış insanlar;  ayaklarının dibinde 34 temsili tabut; her birinin üzerinde ölenlerin isimleri ve birer karanfil.

 

Roboski'ye Adalet Platformu'nun eylemi var; saat 12.30'da parktan Başbakanlık binasının önüne yürümek için toplandılar. Ama polis platformun parka dahi girmesine izin vermedi.

 

Platformun sözcüleriyle polis arasında görüşmeler yapıldı. Polis yetkilisi "34 tabutla Başbakanlık önüne yürüyemezsiniz" dedi; eylemcilerin sözcüsü yanıt verdi: "Bu tabutlar bizim değil sizin eseriniz".

 

Zaman zaman bu tarz kısa çaplı gerginlikler yaşandı. Hava oldukça sıcaktı... Saat 14.00'e geldiğinde görüşmeler hala sonuç vermemişti.

 

"BİZİ KATLEDEN ZİHNİYETE KARŞI YÜRÜYÜN"

Bunun üzerine tabutlar omuzlara alındı. Polisler hareketlenmeye başladı. İkaz anonsu duyuldu: "Yürümenize izin vermeyiz. Bakın aranızda kadınlar da var, zarar görmelerini istemiyoruz."

 

Bu anonsu duyunca, Başbakan'ın "Kadın da olsa, çocuk ta olsa güvenlik güçlerimiz gerekeni yapacaktır" sözü geliyor aklıma.

 

Roboski katliamında yakınlarını kaybeden Ferhat Encü'nün sesi duyuldu:  "Yürüyün, Roboski'ye adalet için yürüyün. Katledilen 34 insan için yürüyün.  Çünkü 34 insanı katleden zihniyet burada.

 

Ancak platform yürüyüşü yapmama kararına vardı. Kaldırımda basın açıklaması gerçekleştirildi.

 

Roboski'ye Adalet Platformu'ndan Nurcan Aktay, yaşamını yitiren 34 kişinin ağzından yazılan mektupları okumaya başladı. Sonra gözleri doldu, devamını getiremedi.

 

İnsan Hakları Derneği  (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Aktay'ın yarım bıraktığı yerden okumaya devam etti.

 

TABUTLARI POLİSLER TAŞIDI SONUNDA

İHD Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban platform adına ortak basın açıklamasını okudu.

 

"Bugün Roboski katliamının aydınlatılması ve adaletin sağlanması talebimizin 123. Gününde, 34 tabutun yan yana nasıl göründüğünü göstermek ve bu vesile ile bir kez daha adalet talep etmek için buradayız.

 

"Bizler bu devletin, emir komuta zinciri içerisinde işlenmiş bir cinayeti aydınlatabilecek imkânlara sahip olduğunu biliyoruz. Bilmediğimiz ise devletin bu suçluları bulup adalet önüne çıkarıp çıkarmayacağıdır."

 

Öztürk Türkdoğan yeniden söz aldı ve "30 yıl öncesinin katliamcıları bugün nasıl yargılanıyorsa, Roboski sanıkları da er geç yargılanacaktır" dedi ve ekledi "Sizler bu 34 temsili tabuttan dahi korkuyorsunuz. Ama biz insan hakları savunucuları korkmuyoruz, vicdanlarımız rahat."

 

Platform sloganlar atarak eylemi sonlandırırken tabutlar kaldırımın üzerinde bırakıldı. Bunun üzerine polisler yeniden hareketlendi. Çünkü birilerinin bu tabutları kaldırması gerek! İki otobüs getirildi. Muhabirler kaldırımdan uzaklaştırıldı ve sonunda polisler taşıdı 34 tabutu.