Şam'da El Monitor gazetesine konuşan Ulusal Diyalog Bakanı Ali Haydar, Türkiye'nin Suriye politikasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"TÜRKİYE, SURİYE HALKININ ÇIKARLARINI DÜŞÜNMÜYOR"

Türkiye'nin Suriye'de oynadığı role ilişkin bir soruyu cevaplayan Haydar, “Maalesef gerçek şu ki Türkiye'nin Suriye'de oynadığı rol çok kötü” dedi. Türkiye'nin hiçbir şekilde Suriye halkının çıkarlarını ve taleplerini dikkate alarak bir politika yürütmediğini ifade eden Haydar, Batı'nın Suriye projesiyle, Türkiye'nin burada oynadığı rolün birbiriyle ilişkili olduğunu belirtti.

"ANKARA, SURİYE'DE BELLİ BİR MEZHEBİ DESTEKLİYOR"

Türkiye'nin Suriye politikasının mezhepçi karakterine de dikkat çeken Ulusal Diyalog Bakanı, Ankara yönetiminin, ülkedeki belli bir mezhebi desteklediğini söyledi.

"...TÜRKİYE PROJENİN ÖNCÜLÜĞÜNÜ YAPIYOR"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Suriye Devlet Başkanı yardımcısı Faruk El Şara'nın “tarihsel çözüm” için geçiş hükümetinin başına getirilmesi önerisinin hatırlatıldığı röportajda Haydar şunları söyledi:

"Sonuç olarak Türkiye Suriye'de tarafsız bir ara bulucu değil; aksine başka bir ülke olarak Suriye'de bir taraf konumunda. Diğer ülkeler için de bu durum geçerli. Davutoğlu'nun bu açıklamalarına şaşırmadım. Ancak şu soruyu kendime soruyu defalarca kendime sordum. Türkiye önce biz rejimin düşmesini istiyoruz, sonra Davutoğlu ve Erdoğan yönetimi rejim değişikliği istiyor ve aynı zamanda Şara'nın geçiş sürecine önderlik etmesini istiyorlar. Merak ediyorum, Şara da bu rejimin bir parçası değil mi? Tarihsel olarak, Şara rejimi için de oldukça köklü ve Beşar Esad'dan en az 20 daha fazla bur rejimin içinde.

[...] Sonuç olarak, burada asıl mesele rejim değişikliği veya daha iyi bir noktaya gelmek değil tam tersine, mesele, mevcut yapının eklemleri üzerinde oynamak, onları sökmek ve zayıflatmak suretiyle en nihayetinde devletin dağıtılmasıdır. Türkiye'de bu projenin öncülüğünü yapıyor olabilir."