Brezilya Senatosu’nun 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan ve Türkiye devletine tarihsel gerçeklerle yüzleşme konusunda çağrıda bulunan tasarıyı kabul etmesinin ardından, Dışişleri Bakanlığı, Brezilya’nın Türkiye Büyükelçisi’nin Ankara’ya geri çağrıldığını açıkladı.

1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan tasarıyı onaylayan Brezilya Senatosu’na karşı çıkan Dışişleri Bakanlığı, Ermeni Soykırımı’nı tanıyan ülkelere uyguladığı ve “genelekselleşen” tutumunu Brezilya için de sergiledi.

Konuya ilişkin olarak açıklamada bulunan Dışişleri Bakanlığı, Brezilya Senatosu’nun kabul ettiği tasarının ardından Brezilya’nın Ankara Büyükelçisi’nin 3 Haziran’da Bakanlığa çağrılarak, 1915 Ermeni Soykırımı konusunda Türkiye’nin resmi tezlerinin Büyükelçi’ye aktarıldığını ifade etti.

Türkiye’nin Brezilya Büyükelçisi’nin geri çağrıldığını açıklayan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Türkiye’nin Brezilya Büyükelçisi Hüseyin Diriöz de istişareler için Ankara’ya çağrılmıştır” dedi.

VATİKAN, AVUSTURYA VE LÜKSEMBURG’UN ARDINDAN…

Katolik Kilisesi’nin ruhani önderi Papa Francis’in 12 Nisan’da Vatikan’da düzenlediği ve Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenlerin anıldığı törende yaptığı açıklamada, 1915’te yaşananları “20’nci yüzyılın ilk soykırımı” olarak nitelendirmesinin ardından, Türkiye ile Vatikan arasında da benzer bir diplomatik kriz yaşanmıştı.  

Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yayımlayarak Papa’nın beyanı hakkında “Kabul edilemez” mesajı verirken, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı Ankara’ya geri çağrılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, 22 Nisan’da Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan ve 1915’te yaşananları kınayan deklarasyona imza atan Avusturya Parlamentosu’na da karşı çıkarak, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş’ün Türkiye’ye geri çağrıldığını açıklamıştı.

Bakanlık, Lüksemburg Parlamentosu’nun 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan tasarıyı kabul etmesinin ardından 7 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Lüksemburg’daki Büyükelçisi Levent Şahinkaya’nın Ankara’ya geri çağrıldığını açıklamıştı.