Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi, Ankara’da resmi rakamlara göre 102 kişinin hayatını kaybettiği çifte saldırı sonrası polisin yaralıların bulunduğu alana biber gazı atmasıyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

‘İNSANLIK VE VİCDAN NAMUSSUZU İLAN EDİYORUZ’

Diken
’de yer alan habere göre, İnsan Hakları İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Kimya Mühendisleri Odası Eş Başkanı Selin Top, “Yaralıların bulunduğu bir ortama biber gazı sıkanları insanlık ve vicdan namussuzu ilan ediyoruz” diyerek sözlerine başladı.

‘NEFRET SUÇU OLDUĞUNU SÖYLEMEYE GEREK VAR MI?’

Türk Tabipler Birliği’nin verilerine göre saldırıda bugün itibariyle 104 kişinin öldüğünü, 30’u ağır toplam 53’ü yoğun bakım olacak şekilde, 131 kişinin ise yaralı olduğunu savunan Top, “Tren garında ölüm ve kan yetmemiş olacak ki, bu kin ve nefret dolu senaryoya, insanlık dışı bir yaklaşımla bir de biber gazı eklendi” diye konuştu.
“Ölümlere ve yaralanmalara sebep olduğu bilinen bu kimyasal silahın, yaşam savaşı verilen bir ortamda, Ankara Garı önündeki katliamın hemen ardından, henüz bombalar patlamışken kullanılması açıkça cana kast etmek olmuyor mu? Katliamı perçinleyen bu tutumun adının nefret suçu olduğunu söylemeye gerek var mı?” sorularını yönelten Top, şöyle devam etti: “Katliamın sonuçlarını ve vahşetini yok sayarak, plastik sopaları, tekmeleri veya atılan pet şişeleri gerekçe göstererek kullanılan biber gazı, ancak kendi yurttaşlarını ‘düşman’ olarak gören bir devlet anlayışı ile izah edilebilir.”

‘İZ BIRAKMIYOR’

Saldırı sonrasında doğrudan biber gazı nedeniyle ölüm olduğunu iddia etmediklerini vurgulayan Türk Tabipler Birliği Onur Kurulu Üyesi Ali Çerkezoğlu ise şunları söyledi: “Biber gazının bu olayda ölümcül tabloyu hızlandırıp hızlandırmadığına dair otopsi raporu henüz çıkmadı. Fakat biliyoruz ki bu kimyasal gazın en büyük özelliği de o. İlk anda insanı boğacak şekilde nefessiz bırakıyor. Sonrada iz bırakmıyor. Aslında en sinsi katilleri bu biber gazı oluşturuyor. Bu nedenle tespiti güç.”

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Biber gazını kullanan ve bu konuda sorumluluğu bulunan herkesin yargılanmasını talep ettiklerini dile getiren Çerkezoğlu, mitingi düzenleyen DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’nin hukuk bürolarının, Türk Tabipler Birliği’nin derlediği verilerle biber gazı kullanımına dair oluşturacakları kapsamlı bir raporla, gelecek hafta bir suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.