Gezi Parkı direnişine destek vermek amacıyla Ankara Kızılay'da 1 Haziran günü yapılan eyleme müdahale eden polisin açtığı ateş sonucu yaralanan ve 13 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra önceki gün yaşamını yitiren Ethem Sarısülük'ün cenaze töreni için binlerce yurttaş Tuzluçayır, Batıkent ve Yüksel Caddesi'nde biraraya gelerek 3 kol halinde Güvenpark'a yürüdü.

Batıkent Cemevi'nden getirilmesi beklenen cenazenin, Batıkent Cemevi'nin abluka altına alınması üzerine Güvenpark'a getirilmesine izin verilmedi. Tuzluçayır'dan gelen kitle polis barikatı nedeniyle bir süre Kolej meydanında beklemek zorunda kaldı.

Yürüyüş öncesi polis alanı ablukaya aldı. Ancak Ethem'in abisi Mustafa Sarısülük, CHP Milletvekili Hüseyin Aygün ve tertip komitesinden bir yetkilinin Valilik ve polis amirleri ile yaptığı görüşme sonrasında kitlenin Güvenpark'a yürüyüşüne müdahale edilmedi.

"Ethem Yoldaş ölümsüzdür" dev pankartını açan kitle Gezi Parkı direnişinde yaşamını yitiren Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert ve Mehmet Ayvalıtaş'ın fotoğrafını taşıdı. "Faşizme karşı omuz omuza", "Her yer Taksim her yer direniş", "Ethem yoldaş ölümsüzdür" sloganları atan kitle, Güvenpark'ta Ethem'in vurulduğu yerde biraraya geldi. Onbinlerce kişi Ethem'in vurulduğu yere karanfiller bıraktı. Parkta biraraya gelen binler Ziya Gökalp Caddesi, Atatürk Bulvarı ve Fevzi Çakmak Caddesi'ni trafiğe kapattı.

Kitleye herhangi bir müdahalenin olmayacağı söylenmesine rağmen polis anma esnasında bir defa uyarı yaptıktan sonra kitleye gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Müdahale sırasında Batıkent Cemevi de abluka altına alındı. Ethem'in ailesi Cemevi'nde abluka altında kalırken binlerce yurttaş cemevinin önünde toplanmaya başladı.

DİHA MUHABİRİ YARALANDI

Polisin gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etmesi üzerine kitle, Sakarya Caddesi, Sıhhiye Meydanı ve Kumrular'a doğru geçti. Uzun süre polis ile sokaklara dağılan kitle arasında gerginlik devam etti. Sıhhiye Meydanı'nda çok şiddetli çatışmalar yaşandı. Çok sayıda kişi yaralandı. Bazı yurttaşlar polisin sert müdahalesine tepki amacıyla TOMA'ların önüne uzandı. TOMA'ların yurttaşların üzerine doğru sürülmesi üzerine çevrede bulunan yurttaşlar, yerde yatanları kaldırdı. Polis gazetecilerin üzerine de tazyikli su sıktı. Aralarında DİHA Muhabiri Eren Dinç'in de bulunduğu çok sayıda gazeteci yaralandı.

KİTLE GÜVENPARK'TA  TEKRAR BİRARAYA GELDİ

Kitle ara sokaklarda dağıldıktan sonra tekrar Güvenpark'ta biraraya geldi. Güvenpark'ta bulunan kitlenin üzerine tazyikli su sıkılmasına ve gaz bombası atılmasına rağmen kitle alandan ayrılmadı. Diğer taraftan Kurtuluş'a doğru giden kitle ile polis arasında da çatışmalar sert bir şekilde devam etti. Güvenpark'ta yapılması beklenen cenaze töreni polisin müdahalesi nedeniyle yapılamazken, müdahale esnasında başından sonuna kadar orada bekleyen Ethem'in abisi Mustafa Sarısülük, basın açıklaması yaptı.
Mustafa Sarısülük, yapılanlara herkesin şahit olduğunu ve cenaze töreninde yapmayı düşündüğü bu açıklamayı şimdi yapmak zorunda kaldığını belirtti. Bin yıllardır şiddetin karşısında diz çökmeyen halka seslenen Sarısülük, herkese Ethem, Mehmet ve Abdullah'dan selam getirdiklerini söyledi. 20 gündür dayatılan "devlet terörü"ne boyun eğmediklerini, eğmeyeceklerini ifade eden Sarısülük, devletin polis gücü ile uyguladığının "terör" olduğunu söyledi.

ETHEM'İN ABİSİ: AKP İKTİDARI CAN ÇEKİŞİYOR

AKP'nin halka ve halk evlatlarına savaş açtığını ifade eden Sarısülük, "Şunu bilsin ki bu halk nice sarayla nice sırça köşkler nice padişahlar devirdi. Halkı aşağılayan, küçük gören onların katleden küçük dünyalı insanlar, Recep Tayip Erdoğan bunu bilsin ki bir halk ayağa kalkarsa asla yenilmez. 13 gündür bizlere, kardeşimizin gözlerimizin önünde can çekişmesini, ölmesini izlettirenler bilsinler ki kendi iktidarları da can çekişiyor. Saltanatları sona eriyor. Bunlar o kadar alçalmışlar ki kardeşimizin vurulduğu yere 'Ankara halkı polisimizle gurur duyuyor' diye yazmışlar. Bunlar bilsinler ki omuz omuza direnenlerden devralarak yürüyoruz. Bu halk üç kızıl karanfilinin nöbetini şimdi de devraldı. Ve gerici iktidar şimdiden tarihin gerici sayfasında yerini aldı. Bir halk ayağa kalktı. Ölü toprağını üzerinden attı. Başlarımız dik olacak. Nice Ethemler gidecek. Ama şunu bilsinler ki biz üç karanfilimiz için dövüşecek, onlara layık olacağız. Gencecik fidanlarımızın hesabını soracağız. Kahrolsun faşizm, yaşasın halkların kardeşliği, yaşasın Abdullah, Mehmet ve Ethem'in onurlu direnişi" dedi.
Tazyikli su ve gaz bombaları altında yapılan basın açıklamasının ardından Sarısülük, cemevine gitmesi gerektiğini, ama burayı bırakamadığını belirterek, alandaki direnişini sürdürdü. Kitlenin Güvenpark'taki direnişi polisin bütün müdahalesine rağmen devam ediyor.

ETHEM SARISÜLÜK'ÜN CENAZESİ MEMLEKETİNE DOĞRU YOLA ÇIKARILDI

Öte yandan dün Adli Tıp Kurumu'ndan alınarak Batıkent Cemevi'ne getirilen cenaze uzun süre polis ablukası altında tutuldu. O esnada aralarında BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, CHP milletvekilleri, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de olduğu sivil toplum kurumu temsilcileri ve binlerce kişi cemevinin önünde toplanmaya başladı. "Hepimiz Ethem'iz" tişörtleri giyen kitle Ethem'in fotoğraflarını taşıdı. "Direne direne kazanacağız" ve benzer içerikli sloganlar attı.

Polis ablukasının kalkmasının ardından kitle Ethem'in cenazesini cemevinden alarak, ailesinin evine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından Ethem, son yolculuğuna uğurlanmak üzere memleketi Çorum'un Sungurlu ilçesine bağlı Belice köyüne doğru yola çıkarıldı.
Kızılay Güvenpark başta olmak üzere başlayan olaylar ise devam ediyor.

EmekDunyasi.Net/DİHA