15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın evine açlık grevinin 74’üncü gecesi “Gezi ve Tekel'e dönüşebilir” iddiasıyla polis baskını ile gözaltına alındı.

BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre, Gülmen ve Özakça’nın gözaltına alınması bütün gün protesto edilirken, Yüksel Caddesi’ni polis ablukası altına alan polisler giriş çıkışlara müdahale etti.

3 kişinin dahi yan yana gelmesine müdahale eden polis, caddede Gülmen ve Özakça için toplananlara defalarca müdahale etti.

 Semih Özakça’nın eşi Esra Özakça ile annesi Sultan Özakça, Veli Saçılık, Acun Karadağ’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İnsan hakları anıtı önünde eylem yapılmasını engellemeye çalışan polis, İnsan Hakları Anıtı’nın etrafını çelik bariyerlerle çevirdi.

GÜLMEN ÖZAKÇA YARIN ADLİYEYE SEVK EDİLECEK

İşlerine geri dönmek için 74 gündür açlık grevi yapan eğitim emekçileri Gülmen ve Özakça, evine özel harekat polisleri tarafından baskın düzenlenerek gözaltına alındı.

Gülmen ve Özakça'nın gözaltına alınmasına engel olmak isteyen Esra Özakça, Avukat Ebru Timtik ve Avukat Ayşegül Çağatay da gözaltına alındı.

Gülmen ve Semih Özakça dışındaki bütün gözaltılar bırakıldı.

EYLEM SAATİ ÖNCESİ GÖZALTI

Gülmen ve Özakça’nın hala gözaltında tutuluyor olması bütün gün protesto edildi. İlk gözaltılar sabah saatlerinde geldi. Alana gelen polisler saat 13.30 için yapılan eylem çağrısı öncesi alanı polis ablukası altına aldı. Gülmen ve Özakça’ya ziyaretçileri tarafından getirilen çiçekler siyah çöp poşetine atıldı. Alandaki banklar götürüldü. Tepki gösterenler darp edilerek gözaltına alındı.

İŞKENCE İLE GÖZALTI

Yapılan basın açıklamalarının ardından 195 gündür alanda oturan Esra Özakça, Sultan Özakça, Veli Saçılık, Acun Karadağ ve Mehmet Dersulu alanı terk etmeyeceğini söyledi.

CHP’li vekillerin ısrarlarına ve oturma eylemine müdahale edilmemesi için Vali de dahil pek çok telefon görüşmesi yapmasına karşın polisler çok sert saldırdı. Veli Saçılık’ın üstü soyulurken, polisler tarafından defalarca darp edildi.

Saçılık’ın annesinin “yapmayın “feryatlarına rağmen, Veli Saçılık yerde defalarca tekmelendi. Oğlunun gözaltına alınmasına tepki gösteren anne de darp edilerek gözaltına alındı. Daha sonra yaşı gerekçesi ile bırakıldı.

Polis aracında Esra Özakça’nın astım krizi geçirdiği belirtilerek, polisten yardım talep edilirken, polis araca biber gazı sıktı.

VEKİLLER ÇELİK BARİYERLERİN İÇİNDE

Gözaltıların ardından CHP’li Veli Ağbaba, Mustafa Balbay ve Ali haydar Hakverdi anıtın önünde oturma eylemine başladı. Vekillerden alanı terk etmeleri istenilse de vekiller anıtı terk etmeyeceğini söyledi.

ANITA ÇIKAN SOKAKLAR ABLUKA ALTINDA

İnsanlık anıtına çıkan sokaklar polis ablukası altına alınmış durumda yaya giriş çıkışına dahi izin yok. Polis insanlık anıtı önüne geçere açıklama yapmak isteyen kitleye biber gazi ile saldırdı. Kızılay Yüksel Caddesi üzerinde Mülkiyeliler Birliği de dahil olmak üzere pek çok mekan polisler tarafından boşaltıldı.

Yüksel caddesinde polis saldırısı sürüyor. Polisler ve vekiller arasında arbede yaşandı danışmanlardan gözaltına alınanlar oldu.