Ankara Barosu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi’nin Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile ilgili kararına ilişkin sözlerinin kendilerini şaşırtmadığını bildirdi.

Hukuk devleti adına bir kez daha kaygılandıklarını belirten Ankara Barosu’nun yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Şaşırmadık, çünkü kaymakamlara hitaben ‘Yeri geldiği zaman koyun mevzuatı bir kenara’ diyen bir Cumhurbaşkanı’na, ‘Ben Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karara sadece sessiz kalırım ama onu kabul etmek durumunda değilim. Verdiği karara uymuyorum, saygı da duymuyorum’ demek yakışırdı.

HUKUKÇULARDAN ERDOĞAN’IN SÖZLERİNE TEPKİ

Kaygılandık çünkü bir hukuk devletinde Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere herkesin, yargı organlarının kararlarını beğenmeme hakkı vardır. Ancak Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere hiç kimsenin, yargı organlarının kararlarını kabul etmeme ve o kararlara uymama hakkı yoktur.

Anayasa’nın 153. maddesi, Anayasa Mahkemesi kararlarının kesin olduğunu ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağladığını açık bir dille ifade etmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı, bu ifadeleri ile açıkça Anayasa’ya aykırı davranmıştır. Yetmezmiş gibi ‘aslında mahkeme kararında direnebilirdi’ diyerek iki gazeteciyi tahliye eden mahkemeye de aba altından sopa göstermiş ve açıkça yargıyı etkilemeye teşebbüs etmiştir.

ETTİĞİ YEMİNE UYGUN DAVRANMAYA DAVET EDİYORUZ

Ankara Barosu olarak, Sayın Cumhurbaşkanı’na bir hukuk devletinin cumhurbaşkanı olduğunu ve cumhurbaşkanlığı görevine başlarken Anayasa’nın 103. maddesi uyarınca Anayasa’ya bağlı kalacağına dair namusu ve şerefi üzerine ettiği yemini anımsatıyor; kendisini hukuka, yargı kararlarına saygıya ve ettiği yemine uygun davranmaya davet ediyoruz.”