Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, TBMM'de dün kabul edilen anayasa değişikliği paketine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Milletvekillerinin gizli oy kullanmak zorunda olduğunu belirten Altıparmak, “oylamada 'gizliliğin ihlal edildiğini' ifade etti.

Gizliliğin ihlalinin oylamanın sonucunu etkileyecek düzeyde olması durumunda, iptalinin gerektiğini söyleyen Altıparmak, “Gece yapılan oylama, şüpheye yer bırakmayacak şekilde bu düzeydeydi” dedi.

‘ŞEKİL DENETİMİNDEN İPTAL EDİLEBİLİR’

Altıparmak, “Bir kişi kendisine ait olan bazı hakları kullanmaktan vazgeçebilir. Örneğin ben kitap yazmayacağım diyebilirim. Ya da ibadet etmeyeceğim diyebilirim. Sorana da ‘sana ne’ diyebilirim. Ancak gizli oy kullanmak milletvekiline tanınmış bu tipte bir hak değil. Yani ‘sana ne ben gizli oy vermiyorum’ diyemez vekil. Gizli oy vermek, vekil için bir yükümlülüktür. Buna uymak zorunda. Uymazsa gizli oyla yapılan seçimin bir anlamı kalmaz çünkü. O halde gizli oy kuralına uyulabilmesi ancak vekillerin gizli oy kullanma yükümlülüğünün olduğunun kabulü ile mümkündür. Bu yükümlülük de kişisel hakların bir kısmında olduğu gibi vekilin kendi iradesine göre vazgeçebileceği bir şey değildir” dedi.

Altıparmak, oylamanın geçersiz olduğuna karar vermesi gerekenlerinse siyasi anlamda buna cesaret edemeyeceğini savundu.

Teknik olarak bunun mümkün olduğunu ifade eden Altıparmak, “Anayasanın 148. maddesi Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa değişikliklerini sadece şekil bakımından denetleyebileceğini belirtiyor. Bundan ne kastedildiği ise 2. fıkrada belirtilmiş. Buna göre Anayasa değişikliklerinde şekil denetimi teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlı. Ben bu oylamada oylama çoğunluğunun gizli oy kullanmayan üyeler sayılmayacağı için sağlanamadığı kanaatindeyim. Bu nedenle, şekil denetimi yapılıp Anayasa değişikliği de iptal edilebilir” dedi.

(Kaynak: Gazete Duvar)