Anayasa Mahkemesi (AYM), polis şiddeti konusunda yerel mahkeme ve Yargıtay’dan farklı karar verdi, polisin kötü muamelesini manevi tazminata mahkum etti.

imc'deki habere göre; Yüksek Mahkeme’nin kararı 2008’de İzmir’de yaşanan bir olayla ilgili oldu. D.Y. isimli bir yurttaş, polisle yaşanan bir tartışmaya dahil olduğu için, şiddet gördüğünü, kötü muameleye maruz kaldığını anlattı.

D.Y.’nin anlattığına göre, polis kendisi ve A.Y. isimli kişiyi tokatladı, zorla araca bindirerek boş bir araziye götürdü ve burada dayak attı. Daha sonra karakola getirildiklerini söyleyen D.Y., burada da darp edildiklerini belirtti.

Polis mağduru yurttaşın başvurusu sonrası polislere açılan davada, sanıklar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Anayasa Mahkemesi ise devletin, söz konusu davada, başvurucunun fiziksel ve ruhsal bütünlüğünü kanunlar aracılığı ile koruma hususundaki yükümlülükleri yerine getirmediğine hükmetti.

Mahkeme, davaların uzamasının, kötü muamele uygulayan kamu görevlileri hakkındaki yaptırımların caydırıcılığını azalttığını vurguladı.

Eziyet ve insan haysiyeti ile bağdaşmayan muamele yasağının maddi ve usul yönünden ihlal edildiğini bildiren Yüksek Mahkeme başvurucuya 20 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.