Milli Eğitim Bakanlığı, şimdi de özel ve devlete ait tüm anaokullarını için ikili eğitimi zorunlu kıldı.

Anaokullarının tamamının ikili eğitime geçmesiyle birlikte veliler çocuklarını ya sabah ya da öğlen programına kayıt ettirmek zorunda kalacak.

Burcu Oral Evren'in karşıgazete'de yer alan habere göre ikili eğitimin zorunluluğu sonucu çalışan anneler, normal mesai saatleri olan 9:00/ 18:00 arasında çalışıyor ise çocuğuna bakmak için işini bırakmak zorunda kalacak.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, bu yeni uygulamayı değerlendirdi. "Hükümet, kadınların çalışma hayatında yer almasını istemiyor" diyen Altay, "okul öncesi eğitim, bilimsel bir eğitim kademesi olmaktan çıkarılıyor. Yarım gün içinde 2-3-4-5 yaş grubu çocukların sağlıklı/ bilimsel bir yöntemle eğitilmesi imkansız" sözleriyle, yeni yönetmelik nedeniyle okul öncesi yaş gruplarına verilen eğitimde aksamalar yaşanabileceği uyarısı yaptı.

AKP Hükümeti'nin okul öncesi eğitimi geri plana attığını ifade eden Altay, "AKP için tek eğitim kademesi din eğitimi ve tek okul türü İmam Hatipler" diye konuştu.

Uygulama ile eğitim programlarının sabah 7:00 ya da 7:30'da başlamasına neden olacak. Okul öncesi yaştaki çocuklar, yatakta olması gereken saatte, okula gitmeye zorlanacak.

Yönetmelik, özel okullardaki 'ETÜT' benzeri bir uygulamayı da okul öncesi çocukların hayatına sokacak. Uygun fiziki şartların bulunduğu anaokullarında, ek ücret ödemeyi kabul eden velilerin çocukları açılacak 'klüp'lerde birkaç saat daha geçirebilecek. Yani velilerin cebinden her halde, daha fazla para çıkacak...

Bu derslere katılacak öğretmenler ise büyük olasılıkla, dışardan ücretli olarak gelecek. Okullar, hizmet satın alma yoluyla kulüpleri yürütecek. Bu tür eğitim sistemleri, uzmanlar tarafından verimli olmayan bir eğitim programı getireceği endişesi ile eleştiriliyor.

Bu eğitim sisteminin getirdiği bir başka tehlike ise meslek liselerinin çocuk gelişimi bölümlerinde okuyan öğrencilerin 'stajyer olarak' anaokulu öğretmeni ya da kulüp öğretmeni olarak görevlendirilebilecek olması. Normal şartlarda bu eğitimleri, üniversite mezunu kadrolu öğretmenlerin vermesi gerekiyor.