Devlet ve Öcalan arasında başlayan görüşme sürecinin barışa evrilmesi için gayretlere bir yenisi eklendi. Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Doğan, ülkücü hareketin başbuğu Alparslan Türkeş’in Halkın Emek Partisi milletvekilleri ile yaptığı görüşmedeki sözlerini hatırlatarak “Bugün MHP’nin BDP’ye bakış açısını gözden geçirmesi açısından önemli bir belge” yorumunu yaptı.

ALPARSLAN TÜRKEŞ'TEN KÜRT VEKİLLERE: ENİŞTEM DE KÜRT

Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Doğan, Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Ferudun Yazar'ın son kitabındaki önemli bir ayrıntıyı köşesine taşıdı. 1990'lı yıllarda HEP milletvekillerinin Alparslan Türkeş'le yaptığı görüşmenin detaylarının yer aldığı 'Kürt Kavşağında Bir Siyasetçi' kitabında Türkeş, 'Biz Kürtlerle iç içeyiz. Bu kadar iç içe geçmiş iki halkın düşman olmaması gerektiği kanısına vardım. Benim eniştem Vanlı bir Kürt'tür. Kız kardeşimin eşi. Yeğenlerim de Kürt'tür. Size söz veriyorum, size yapılan baskıları önlemek için elimden geleni yapacağım' diyor.

TÜRKEŞ VE KÜRT PARTİSİ

90'ların başı, HEP'e devlet tarafından yapılan baskılar karşısında Feridun Yazar, Orhan Doğan, Leyla Zana, Mahmut Uyanık partileri ziyaret ediyor. MHP lideri Alpaslan Türkeş'i de Meclis'te ziyareti sırasında, Türkeş:

"12 Eylül'de beni de içeri aldılar, esas duruşta İstiklal Marşı okuttular. Gördüğümüz işkenceleri size anlatamam. Yanlışımız şuydu. 12 Eylül öncesinde partimizin bazı kadrolarının devlet tarafından kullanılmasına izin verdik. Şimdi, ülkücü mafya diye etrafı kasıp kavuranlar, bizim o gün devlet kadrolarının kullanmasına izin verdiğimiz kişilerdir. Biz onlarla ilişkimizi kestik.

SİZE SÖZ VERİYORUM, BENİM YEĞENLERİM DE KÜRT

(...) Biz Kürtlerle iç içeyiz. Bu kadar iç içe geçmiş iki halkın düşman olmaması gerektiği kanısına vardım. Benim eniştem Vanlı bir Kürt'tür. Kız kardeşimin eşi. Yeğenlerim de Kürt'tür. Size söz veriyorum, size yapılan baskıları önlemek için elimden geleni yapacağım". (Feridun Yazar, Kürt Kavşağında Bir Siyasetçi, s. 283-284).