Türk vatandaşlarına yönelik katı vize uygulamaları AB hukukuna da ters düşüyor. Ntvmsnbc’nin haberine göre Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen Almanya hükümetini eleştiriyor.

Ünlü yazar Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin, geçen sonbaharda babasının anısına düzenlenen bir törene katılmak üzere Almanya’nın Essen kentine gitmeyi planlıyordu. Ancak İstanbul’daki Alman Başkonsolosluğu, tüm belgeleri hazır olmasına rağmen matematik profesörü Nesin’i sabahın altı buçuğunda konsolosluk binasına çağırınca, Nesin uygulamanın aşağılayıcı olduğunu belirterek vize için kuyruğa girmekten vazgeçti.

Federal Almanya Meclisi’nde hazırlanıp tartışılan ‘Türklere yönelik vize uygulaması’ raporuna göre de, Almanya’nın tutumu ayrımcı ve Avrupa Birliği hukukuna ters. Bu raporun hazırlanmasına önayak olan Sol Parti Meclis Grubu Uyum ve Göç Politikası sözcüsü Sevim Dağdelen, Deutsche Welle’den Aydın Üstünel'in sorularını yanıtladı.

‘ALMANYA HUKUKU ÇİĞNİYOR’

Avrupa Adalet Divanı’nın 2009 yılı Şubat ayında vizesiz Almanya’ya girebilmesi için Avrupa Adalet Divanı’na başvuran Türk vatandaşına onay verdiğini söyleyen Dağdelen, T.C. vatandaşlarına vizesiz Almanya için yeşil ışık yakıldığını, Almanya ve Türkiye’nin yapmış oldukları iş sözleşmesinin 50’nci yıldönümüne girdiğini belirtti.

Sol Parti Milletvekili ve DİDF üyesi Dağdelen şöyle konuştu:

”Çeşitli anlaşmalar yapıldı, örneğin 1980’de imzalanan Serbest Dolaşım Anlaşması ile vize muafiyeti tanındı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına. Alman hükümeti ise şimdi Avrupa Adalet Divanı’nın bu konudaki kararını göz ardı ediyor ve hukuku çiğneyen tavrını bugüne kadar sürdürmekte. Almanya, aile birleşimi konusunda dört yıldır, yurt dışından gelen eşlere Almanca testini geçme şartı uyguluyor. Federal Hükümet’in bu konudaki ısrarı ilk olarak ikiyüzlülük içeriyor. Hükümet’in, her fırsatta, Almanya’da yaşayan göçmen kökenlilerden hukuk ve yasalara uyum sağlamalarını talep edip, aynı zamanda hem Alman hem de Avrupa Birliği hukukunu çiğnemesi ikiyüzlülüktür. Ayrıca Almanya’ya yerleşmek isteyen insanların Almanca testine tabi tutulması, tüm ülkelerin vatandaşları için geçerli değil, ama test Türkiye vatandaşları için şart. Burada Türkiye kökenli insanlara karşı alınmış bir tavır, ayrımcı bir uygulama söz konusudur.”

‘HERKES GELEBİLSİN’

Sevim Dağdelen, hukuksuzluk, yasa dışı uygulamalar ve haksızlıkların kaldırılmasını istediklerini kaydederek, “Sol Parti olarak herkesin hukuka göre Almanya’ya vizesiz girebilmesini, akrabasını, ailesini ziyaret edebilmesini, turist olarak gelebilmesini veya üniversite öğrencisi olarak burada serbest dolaşabilmesini istiyoruz” dedi.