Alman polisi salı günü IŞİD'e araç gönderdiklerini iddia ettiği yedi şüphelinin evini aradı. Almanya'daki polis baskını, Suriye ve Irak'taki militanlara Avrupa'dan giden desteğin ortaya çıkarılmasına yönelik atılan adımlardan en sonuncusu oldu.

Beşi Bavyera bölgesinde ve üçü de Aşağı Saksonya ve Kuzey Ren-Vestfalya bölgesinde olan evlere yapılan baskınlar, Alman yetkililerin IŞİD militanlarının destekçilerine karşı mücadelesini hızlandırmasından bu yanaki en kapsamlı polis operasyonu oldu.

Bavyera içişleri bakanlığınını sözcüsü, yedi şüphelinin tutuklanmadığını, ancak şüphelilerin "ciddi bir şiddet olayı hazırlığı" soruşturmasının hedefinde olduğunu söyledi. Baskınlarda eyaletin adalet ve içişleri bakanlığı işbirliği yaptı.

Alman içişleri bakanlığı, isimleri belirlenmemiş olan şüphelilerin 23 ila 36 yaşlarında olduğunu ve içlerinden birinin Müslümanlığa geçtiğini açıkladı.

Bavyera hükümeti, şüphelilerin Suriye'ye gönderilmesine yardım ettiği ambulansın orada yarı otomatik silah monte edilmiş bir askeri araca dönüştürüldüğünü anlattı. Bavyera hükümeti ayrıca şüphelilerin Suriye'deki IŞİD militanlarına çok sayıda arazi aracı gönderdiğini söyledi.

Bavyeralı yetkililer, söz konusu ambulansın yardım etkinliklerinde toplanan paralarla alındığını belirtti. Almanya'daki IŞİD destekçileri genellikle insani yardımlar yapıyor.

Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere bu ayın başlarında örgütün Almanya'daki faaliyetlerinin yasaklandığını açıkladığı konuşmasında yaklaşık 400 Almanya vatandaşının IŞİD'e katılmak için Suriye ve Irak'a gittiğini söylemişti.

Berlin polisi cuma günü, Suriye'de 8 ay IŞİD'in yanında savaşmasının ardından Ağustos'ta Almanya'ya dönen 30 yaşındaki bir Türkü tutukladı. Tutuklanan kişinin Almanya'da bir saldırı planladığından şüpheleniliyordu.

Düsseldorf'taki savcılar pazartesi günü IŞİD'e para yardımı ve propaganda videolarının yapılması için kamera göndermekle suçlanan iki kadın ve bir adamı cezalandırdı.

Alman yetkililer, IŞİD destekçilerine karşı agresif bir mücadele yürüttüklerini söylese de, bazı yetkililer daha sert yasaların getirilmesi için çağrı yapıyor.

Bavyera Adalet Bakanı Winfried Bausback çarşamba günü eyaletinin, Alman parlamentosuna terör örgütlerinin reklamını yapma yasağını yeniden uygulamaya koyması yönünde çağrı yapacağını söyledi.

Almanya, Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı düzenlenen hava saldırılarına katılmayacak olsa da, bölgedeki Kürt savaşçılara silah yardımı yapıyor. (WSJ Türkiye)